Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2012 - Anul XVII, nr. 39 (4944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Sper ca lipsa de personal de la parchetele din ţară să se rezolve parţial prin noile coduri

Vineri, 17 Februarie 2012 (15:05:04)

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că speră ca lipsa de personal din parchetele din ţară să fie rezolvată, parţial, odată cu intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul bilanţului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, că a constatat, pe lângă lipsa de personal din sistem, un volum foarte mare de activitate care revine fiecărui procuror.

"Principalele probleme sesizate la bilanţ sunt lipsa de personal şi volumul mare de activitate a procurorilor. La Parchetul Judecătoriei Bistriţa, pe o schemă de opt procurori lucrează doar doi, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda din şase procurori lucrează doar trei. Cred că organizarea mai multor sesiuni de admitere în sistem ar fi binevenite. De asemenea, cred că intrarea în vigoare a noilor coduri - Codul Penal şi Codul de Procedură Penală - va rezolva, parţial, problema lipsei de personal. Numărul de procurori din România este peste media europeană, dar problema o reprezintă volumul de activitate care creşte an de an şi modul în care este distribuit în sistem. Datorită reglementării competenţei, avem discrepanţe, unităţi de parchet în care se soluţionează 300 de dosare şi unităţi din acelaşi judeţ unde numărul dosarelor este de ordinul miilor", a spus Kovesi.

Potrivit acesteia, în cursul anului trecut la Ministerul Public a fost înregistrat un număr record de dosare - peste 1,7 milioane, în condiţiile în care personalul este acelaşi ca în anii 1995-1996 -, din care 600.000 au fost soluţionate.

"Dacă în 2012 nu se va înregistra niciun dosar nou, cu personalul pe care îl avem nu vom putea soluţiona dosarele pe care le avem în lucru", a avertizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul general a precizat că noul Cod Penal va oferi posibilitatea suplimentării numărul de personal, iar noile instituţii introduse vor ajuta Ministerul Public la gestionarea mai uşoară a volumului de activitate.

Kovesi a subliniat că o altă problemă care influenţează activitatea procurorilor este cea a "excesului de incriminare", fiind în legi circa 1.000 de fapte prevăzute ca infracţiuni, iar soluţia ar fi o analiză pentru a se vedea dacă o parte din aceste fapte nu ar putea rămâne contravenţii.

Laura Codruţa Kovesi a participat, vineri, la bilanţul de activitate a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pe 2011, împreună cu Graţiana Daniela Petronela Isac, Florentina Gavadia şi Bogdan Gabor, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Sper ca lipsa de personal de la parchetele din ţară să se rezolve parţial prin noile coduri.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Sper ca lipsa de personal de la parchetele din ţară să se rezolve parţial prin noile coduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei