Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reforma sănătăţii trebuie bazată pe principii de eficienţă şi să includă avantaje fiscale

Joi, 16 Februarie 2012 (13:34:05)

Reforma sistemului de sănătate este un proces complex, de durată, care trebuie realizat pe principii de eficienţă economică, atât pentru bugetele publice cât şi pentru sectorul privat, dublat de stimularea contribuţiilor voluntare prin avantaje fiscale pentru pacienţi şi angajatori, potrivit Alico Asigurări.

"Interesul pacientului trebuie să fie elementul central al acestei reforme. În acest context, este nevoie de stabilirea unor principii de bază pentru construcţia viitorului cadru legislativ al sistemului de sănătate, dar şi de măsuri imediate, de sprijinire a implicării sectorului privat în domeniul sănătăţii pentru îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii de sănătate de calitate", a declarat, joi, directorul general al Alico Asigurări România, Theodor Alexandrescu, la un seminar de specialitate organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit lui Alexandrescu, principiile de bază în construcţia viitorului cadru al sistemului de sănătate din România trebuie să se bazeze pe trecerea graduală de la un sistem de contribuţii obligatorii către un singur furnizor la un sistem combinat de contribuţii obligatorii şi voluntare către mai mulţi furnizori de asigurări de sănătate.

"Într-o primă fază trebuie menţinute contribuţiile obligatorii, dar se va trece de la un singur furnizor de asigurari de sănătate, în speţă CNAS, la mai mulţi furnizori. În faza următoare, contribuţiile obligatorii vor fi completate cu contribuţii voluntare, ponderea acestora din urma crescând gradual până când cuantumul lor va fi majoritar", a spus şeful Alico Asigurări România.

El a adăugat că un astfel de sistem va crea atât concurenţa între furnizorii de asigurări de sănătate, cât şi între furnizorii de servicii medicale, spre beneficiul final al pacienţilor.

Un alt principiu al procesului de reformă din domeniu îl constituie viabilitatea financiară a noului sistem de sănătate, cu avantaje atât pentru bugetele publice cât şi pentru sectorul privat.

"O simplă transferare a poverii financiare de pe umerii statului pe cei ai asigurătorilor privaţi, fără a oferi acestora din urma posibilitatea de a opera în condiţii de profitabilitate, va face noul sistem inoperabil", a arătat Alexandrescu.

Al treilea principiu expus de şeful Alico îl reprezintă libera alegere a pacientului în selectarea furnizorului de asigurări de sănătate, atât pentru componenta obligatorie, cât mai ales pentru asigurarea voluntară.

"Reforma va fi un proces de durată (estimarea optimistă este de cel puţin doi ani până când noul sistem să fie operaţional parţial), iar pacienţii nu pot aştepta finalizarea acesteia pentru a avea acces la servicii de sănătate de calitate", a spus Alexandrescu.

El a adăugat că autorităţile trebuie să acţioneze imediat în câteva direcţii prioritare, una dintre acestea fiind aplicarea unei deductibilităţi fiscale totale într-o limită de 400 - 600 euro/an, prin stimularea contribuţiilor voluntare prin avantaje fiscale oferite pacienţilor şi angajatorilor.

"Cu toţii ştim că viitorul pachet de bază va acoperi o parte din nevoia totală a pacienţilor pentru servicii medicale. Până când se agrează acest pachet, susţinem introducerea imediată a deductibilităţii totale în mod similar cu medicina muncii, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, în schimb aplicând o limită situată între 400 şi 600 euro", a arătat şeful Alico.

O astfel de măsură va reduce presiunea pe cheltuielile (din fonduri publice) instituţiilor sanitare de stat va fi mai mică, odata ce instituţiile private vor prelua o parte din pacienţi.

De asemenea, angajatorii vor fi stimulaţi să acorde pachete de beneficii care să includă aceste asigurări, ceea ce va ajuta la atragerea şi menţinerea unei forţe de muncă bine pregătită.

În cazul pacienţilor, aceştia vor avea posibilitatea să îşi acopere anumite cheltuieli pe care le au oricum prin sistemul de sănătate actual şi, în acest context, stimulentele financiare directe către personalul medical ar dispărea.

"Măsura poate avea şi un impact educaţional, prin includerea în pachetul de beneficii - oamenii vor înţelege mai bine rolul unei asigurări de sănătate", a spus Alexandrescu.

O altă direcţie prioritară de acţiune a autorităţilor ar trebui să vizeze facilitarea decontării directe între furnizorii de servicii medicale de stat şi asigurătorii privaţi pe asigurările voluntare de sănătate.

Potrivit şefului Alico România, orice schimbare iniţiată în domeniul sănătăţii trebuie comunicată într-un mod explicit atât către pacient, cât şi către medici pentru a nu crea anxietate.

"Comunicarea este importantă pentru că studiile medicale ale medicilor nu pun accent pe problemele de management operaţional sau financiar. Ei au nevoie să înţeleagă funcţionarea sistemului şi să poată face comparaţie între beneficiile actuale şi cele oferite de un sistem reformat. Şi pacenţii trebuie să fie în măsură să facă aceeaşi comparaţie", a spus Alexandrescu.

El a adăugat că pacienţii trebuie să conştientizeze că sistemul de sănătate actual este unul discriminatoriu.

"Pacienţii cu relaţii beneficiază de servicii mai multe, luând şi o parte din serviciile de care ar trebui să beneficieze ceilalţi pacienţi obişnuiţi", a afirmat Alexandrescu.

El a încheiat prin a spune că proiectului de reformă a sistemului de sănătate trebuie să preia doar principiile de funcţionare ale modelelelor existente în alte ţări, dar trebuie construit conform particularităţtilor locale.

Prezent la eveniment, deputatul PNL Horia Cristian a afirmat că până în iunie va fi prezentat un proiect de lege viabil al reformei sănătăţii.

"Vechiul proiect de lege, retras la începutul acestui an, nu a fost citit de nimeni. Din acest motiv nu a fost înţeles şi acceptat", a spus Cristian.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale de sănătate, Cristian Vlădescu, a afirmat că nu există la nivel mondial un sistem de sănătate care să funcţioneze pe baza principiilor asigurării, respectiv calcularea primei în funcţie de risc.

"Reforma sănătăţii trebuie să aibă la bază alte principii, unul dintre acestea fiind cel al solidarităţii. Fără niciun dubiu, reforma sănătăţii nu poate să aibă la bază principiile asigurării", a spus Vlădescu, răspunzând unei întrebări.

Alico Asigurări România este parte a American Life Insurance Company (Alico), o companie MetLife.

La 1 noiembrie 2010, MetLife a achiziţionat Alico, iar ca urmare a acestui acord, Alico Asigurări şi Alico Pensii sunt companii afiliate MetLife.

Alico Asigurări România este al treilea jucător local de profil, cu subscrieri de 205,03 milioane de lei în 2010, după ING Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări de Viaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reforma sănătăţii trebuie bazată pe principii de eficienţă şi să includă avantaje fiscale.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reforma sănătăţii trebuie bazată pe principii de eficienţă şi să includă avantaje fiscale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei