Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE a publicat o Carte Albă a pensiilor pentru siguranţa că promisiunile în domeniu sunt îndeplinite

Joi, 16 Februarie 2012 (18:06:18)

Comisia Europeană (CE) a publicat o Carte Albă referitoare la pensii adecvate, sigure şi viabile, documentul propunându-şi să ajute oamenii să economisească mai mult şi să asigure faptul că promisiunile legate de pensii sunt îndeplinite şi că cetăţenii obţin ceea ce aşteaptă la vârsta pensionării.

Cartea Albă examinează modul în care UE şi statele membre pot acţiona pentru a rezolva principalele probleme cu care se confruntă sistemele de pensii.

Documentul prezintă o serie de iniţiative pentru a contribui la crearea condiţiilor adecvate astfel încât cei care sunt capabili să poată continua să lucreze, pentru a garanta că persoanele care se mută într-o altă ţară îşi pot păstra drepturile la pensie, pentru a ajuta oamenii să economisească mai mult şi pentru a se asigura că promisiunile legate de pensii sunt îndeplinite şi că oamenii obţin ceea ce aşteaptă la vârsta pensionării.

"Asigurarea unor pensii adecvate în viitor este posibilă dacă ne vom îndeplini angajamentele de reformă. Suferim deja impactul îmbătrânirii – generaţia «baby-boom» iese la pensie şi pe piaţa muncii intră mai puţini tineri. Dar nu este prea târziu să găsim soluţii la aceste probleme", a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune László Andor, la prezentarea documentului.

Comisarul a adăugat că este important să se ridice vârstele de pensionare, subliniind faptul că, potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, numeroşi europeni ar rămâne pe piaţa muncii chiar dincolo de vârsta de pensionare în cazul în care condiţiile ar fi favorabile.

Cartea Albă propune crearea de oportunităţi mai bune pentru lucrătorii în vârstă, solicitând partenerilor sociali să adapteze practicile la locul de muncă şi pe piaţa forţei de muncă, dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private, îmbunătăţirea siguranţei sistemelor suplimentare de pensii, inclusiv printr-o revizuire a directivei privind instituţiile pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IFPO) şi o mai bună informare a consumatorilor, compatibilizarea pensiilor suplimentare cu mobilitatea, prin intermediul unei legislaţii care protejează drepturile la pensie ale lucrătorilor mobili şi prin promovarea instituirii de servicii de monitorizare a pensiilor pe teritoriul UE.

"Acestea pot oferi cetăţenilor informaţii despre drepturile la pensie şi estimări privind veniturile lor după pensionare", se arată în comunicatul remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Documentul îşi mai propune să încurajeze statele membre să promoveze prelungirea vieţii profesionale active, şi să continue monitorizării gradului de adecvare, viabilităţii şi siguranţei pensiilor şi sprijinirea reformelor sistemelor de pensii în statele membre.

CE precizează că pensionarii reprezintă o parte importantă şi în creştere rapidă a populaţiei UE (120 de milioane sau 24 la sută), în special în condiţiile în care generaţia "baby-boom" atinge vârsta de pensionare, iar numărul celor aflaţi în plină vârstă activă scade.

"În 2008, raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii UE în vârstă de 65 de ani şi peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu. Impactul îmbătrânirii demografice este agravat de criza economică. Pensiile reprezintă deja o cotă importantă a cheltuielilor publice: în medie, 10 la sută din PIB în prezent, cu o creştere posibilă la 12,5 la sută în 2060. Cu toate acestea, cheltuielile cu pensiile de stat variază, în prezent, de la şase la sută din PIB în Irlanda la 15 la sută în Italia, demonstrând faptul că statele se află în situaţii diferite, deşi se confruntă cu probleme demografice similare", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

În timp ce criza afectează sistemele de pensii bazate pe principiul repartiţiei printr-o scădere a nivelului de ocupare a forţei de muncă şi, prin urmare, prin scăderea contribuţiilor la sistemul de pensii, sistemele ce se bazează pe finanţare sunt afectate prin scăderea valorii activelor şi printr-un randament redus.

Anul trecut, 16 state membre au primit o recomandare specifică la nivel de ţară referitoare la pensii, iar altele cinci s-au angajat la reforme ale sistemului de pensii în cadrul memorandumurilor lor de înţelegere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE a publicat o Carte Albă a pensiilor pentru siguranţa că promisiunile în domeniu sunt îndeplinite.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE a publicat o Carte Albă a pensiilor pentru siguranţa că promisiunile în domeniu sunt îndeplinite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei