Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae: Legea sănătăţii este cea mai importantă după Constituţie

Joi, 16 Februarie 2012 (13:37:22)

Legea sănătăţii este cel mai important document după Constituţie, de aceea un nou act normativ trebuie să fie realizat prin consultarea tuturor factorilor implicaţi în sistem, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

"Trebuie ca toată lumea să înţeleagă că Legea sănătăţii nu este o joacă. Este cea mai importantă după Constituţie. Există prea multe acte normative care bruiază sistemul. Este nevoie de o lege care să dezvolte competiţia, şi nu concurenţa pe servicii de sănătate de calitate", a spus profesorul Vasile Astărăstoae la conferinţa "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor şi nevoia de schimbare", organizată de Ziarul Financiar şi Alico.

El a ţinut să precizeze că proiectul Legii sănătăţii retras din dezbatere crea teama că se va crea un monopol privat de asigurări, ceea ce este mai periculos decât monopolul de stat.

"Am avut reţineri faţă de proiectul Legii sănătăţii de teama de a nu se crea monopoluri private de asigurări, care sunt mai periculoase decât monopolul de stat. Nu trebuie să se creeze noi inechităţi. Nu doream concrenţă pe servicii de sănătate de calitate, ci competiţie", a mai spus preşedintele CMR.

El a subliniat că în proiectul Legii sănătăţii retras din dezbatere publică au fost criticate "aroganţa, monopolul, politizarea, atitudinea de dictat a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate".

Vasile Astărăstoae a mai spus că din proiect dispăruse componenţa Consiliului de Administraţie al CNAS din care să facă parte asiguraţii, pe motiv că nu există suficiente fonduri.

"Reforma în sistemul de sănătate trebuie să fie acceptată prin mijloace democratice", a declarat preşedintele CMR.

Vasile Astărăstoae a criticat afirmaţiile "şablon" potrivit cărora banii s-au dublat în sistem, lucru care nu se regăseşte în calitatea serviciilor.

"Probabil că sumele alocate în sănătate au crescut, dar odată cu ele au crescut preţurile cheltuielilor curente care sunt indispensabile funcţionării sistemului de sănătate. Care a fost consecinţa? Spitalele au fost obligate să-şi achite cheltuielile, ajungându-se ca pacienţii să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare. Niciun privat nu va intra în sistem cu gândul de a fi galant fără să obţină un profit. Lăcomia necontrolată este periculoasă", a mai spus profesorul Astărăstoae.

Preşedintele CMR a adăugat că în acest moment nu ar putea să ştie care este soluţia cea mai bună pentru sistemul de sănătate, dar a apreciat că sigur este nevoie de o colaborare democratică.

"Statul trebuie să-şi protejeze sănătatea. E adevărat că sunt nouă milioane de persoane care plătesc asigurările, dar sunt tratate aproximativ 19 milioane", a mai spus profesorul Astărăstoae.

Ministerul Sănătăţii a început în 26 ianuarie discuţiile pentru elaborarea unui nou proiect al legii sănătăţii, după ce proiectul lansat în dezbatere publică la sfârşitul anului trecut, care a dus la demisia subsecretarului de stat Raed Arafat şi ulterior la proteste de stradă, a fost retras, la cererea preşedintelui Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae: Legea sănătăţii este cea mai importantă după Constituţie.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astărăstoae: Legea sănătăţii este cea mai importantă după Constituţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei