Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2012 - Anul XVII, nr. 35 (4940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Ponta a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, nu se impune

Luni, 13 Februarie 2012 (17:48:08)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că liderul USL Victor Ponta i-a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, şeful statului afirmând că nu se impune o astfel de decizie şi că ori s-a vrut "o capcană în care preşedintele să se repeadă", ori este vorba de "necunoaşterea legii".

El a subliniat că, potrivit articolului 93 din legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, instituirea stării de urgenţă prin decret al preşedintelui în caz de producere a unei calamităţi naturale presupune ca toate măsurile administrative se vor dispune prin ordonanţe militare, iar unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă.

Băsescu a arătat că solicitarea care i-a fost adresată public de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Vasile Mocanu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, referitoare la instituirea stării de urgenţă "ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă", "ori este vorba de necunoaşterea legii".

"Nici Constituţia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă. Pentru aceasta, sunt celelalte situaţii care trebuie gestionate la nivel judeţean şi al ministerelor. Nu pot decât să apreciez că ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu instituirea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă că ar fi fost preluate de militari conducerile administraţiilor locale şi să se conducă prin ordonanţe militară, ori este vorba de necunoaşterea legii", a spus preşedintele.

El a arătat că "se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui" şi a adăugat că nu are disponibilitatea pentru aşa ceva şi nici nu este cazul pentru dispute într-un moment când oamenii suferă.

De asemenea, el a mai arătat că unele administraţii locale au fost "depăşite, dar şi dezinteresate" să acţioneze normal în gestionarea situaţiilor create de căderile masive de zăpadă şi viscol.

El a mulţumit pentru intervenţiile din ultimele zile militarilor din Jandarmerie, MApN, IGSU, personalului Ambulanţei, precum şi drumarilor, care oricât ar fi de criticaţi, au stat zile în şir în viscol cu utilajele lor. De asemenea, el a remarcat simţul civil al unora dintre cetăţeni care au acţionat pentru susţinerea bătrânilor care nu puteau să îşi deszăpezească uşile şi geamurile caselor sau curtea.

"Pe de altă parte, este evidentă o majoră deficienţă la nivelul administraţiilor locale. Este clar că aici trebuie mai multă dăruire pentru respectarea obligaţiilor legale şi pentru a avea grijă de comunităţi", a subliniat preşedintele.

El a arătat că deşi nu vrea să comenteze prea mult pentru că nu e treaba lui să facă astfel de analize, în unele comune afectate se puteau găsi totuşi din timp patru tractoare dotate cu lame care să acţioneze pentru deszăpezirea drumurilor.

Băsescu a concluzionat că "România nu are dotarea necesară, pe ansamblu, pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de situaţii". "În acest domeniu, ori trebuie făcute contracte la nivelul statului, ori trebuiesc găsite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de mijloacele şi utilajele necesare", a spus Băsescu.

De asemenea, el şi-a mai exprimat convingerea că după aceste experienţa acestor prime zile de iarnă adevărată şi grea, "administraţia centrală şi locală îşi vor creşte capacitatea de a interveni în sprijinul oamenilor".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că cere şefului statului decretarea stării de urgenţă în zonele afectate de ninsori, menţionând că dacă acest lucru se va întâmpla, va propune, luni, în USL, precum şi parlamentarilor formaţiunii sale, să voteze, în Parlament decizia preşedintelui.

El declarat, într-o conferinţă de presă, la braşov, că în zonele afectate trebuie declarată starea de urgenţă.

Ponta a spus că cere acest lucru şefului statului şi premierului. El a adăugat că dacă se va decreta stare de urgenţă, decizia trebuie validată de Parlament.

Liderul PSD a spus că, în acest caz, parlamentarii PSD ar putea merge în Parlament pentru a vota decretarea stării de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Ponta a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, nu se impune.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Ponta a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, nu se impune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei