Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2012 - Anul XVII, nr. 26 (4931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro

Joi, 2 Februarie 2012 (14:51:17)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că România a reuşit, chiar şi în condiţiile unei slabe absorbţii a fondurile europene, să fie un beneficiar net la bugetul UE, primind de la data aderării 11,91 de miliarde de euro şi plătind 6,24 de miliarde.

"Contrar opiniilor, nenumăratelor declaraţii care se mai fac, România nu este un contributor net la bugetul UE. Conform cifrelor de la sfârşitul lui 2011, de la 1 ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lui 2011, au intrat în ţară 11,91 miliarde de euro, iar România a contribuit cu 6,24 miliarde de euro, plăţi către bugetul UE. Deci beneficiul net al României este de 5,67 miliarde de euro", a explicat Orban.

El a insistat că, inclusiv în condiţiile unei absorbţii reduse a fondurilor europene, "România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro".

Orban a avertizat că riscurile majore sunt la sfârşitul lui 2013, "când sumele real absorbite vor trebui să fie mai mari de 8 miliarde de euro".

"Dacă eforturile de anul acesta vor fi întrerupte, dacă nu va exista continuitate, dacă va exista cel mai mic accident, efectele se vor simţi foarte puternic la sfârşitul lui 2013, când se va pune problema pierderii a miliarde de euro", a mai spus Orban.

El a adăugat că "multe deficienţe ale societăţii româneşti, ale administraţiei româneşti se simt deplin în modul în care funcţionează acest proces".

Ministrul a mai spus că ratele de absorbţie sunt diferite, iar în ceea ce priveşte fondurile de coeziune şi structurale procentul este de 6,6. "De multe ori, asociem procentul privind fondurile structurale şi de coeziune - care, în momentul de faţă, conform cifrelor noastre, este de 5,5%, dar în realitate e de 6,6%, pentru că au fost aprobate nişte sume, dar care nu au intrat încă la bugetul României, pentru că încă nu există bani pentru fondul de coeziune la nivelul bugetului UE - se asociază aşadar acest procent cu întreaga rată de absorbţie pentru fondurile comunitare", a spus el.

Ministrul a oferit exemple ale diferenţelor de rate de absorbţie, explicând că "la agricultură, în plăţile directe, rata de absorbţie este aproape de 100%", iar la fondul de dezvoltare rurală "procentul de absorbţie se situează undeva la 30%".

"Şi dacă tragem linie şi adunăm toate fondurile care au fost absorbite real - nu doar sume intrate în ţară ca prefinanţări - de fapt procentul este undeva la 18,5-19%, procent din totalul de 35,4 miliarde de euro. Acesta este procentul în momentul de faţă", a conchis el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei