Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 ian 2012 - Anul XVII, nr. 11 (4916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

The Economist:După 20 de ani în care "mămăliga nu a explodat", românii dau "bătălia de la Bucureşti"

Luni, 16 Ianuarie 2012 (18:05:00)

Un comentariu publicat luni pe blogul săptămânalului The Economist şi intitulat "Bătălia de la Bucureşti" prezintă protestele violente care au izbucnit în capitala României, precizând că dacă până în prezent "mămăliga nu a explodat", la acest sfârşit de săptămână s-a întâmplat totuşi ceva.

"Mămăliga nu a explodat", este expresia aforistică pe care românii o folosesc pentru a descrie atitudinea de acceptare resemnată tipică pentru ţară, îşi începe comentariul The Economist. "Dar la sfârşitul acestei săptămâni ceva s-a întâmplat. Mii de persoane au ieşit pe străzi în Bucureşti şi alte 40 de oraşe, manifestându-şi nemulţumirea faţă de incompetenţa liderilor în administrarea crizei economice din România", continuă publicaţia britanică.

The Economist precizează că centrul Bucureştiului a fost afectat de violenţe de o amploare nemaivăzută în ultimii 20 de ani, nemulţumirea protestatarilor fiind îndreptată împotriva preşedintelui Traian Băsescu. "Ieşi afară, javră ordinară", au scandat ei, aruncând în scutieri cu pietre smulse din pavaj şi cu fumigene. Aceştia din urmă au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersa mulţimea.

Poliţia a recunoscut că agenţii au fost poate "prea zeloşi", 60 de persoane, inclusiv câţiva poliţişti, fiind rănite în cursul acestor proteste.

The Economist aminteşte, de asemenea, factorul care a declanşat aceste proteste, respectiv demisia lui Raed Arafat, "un oficial popular din cadrul Ministerului Sănătăţii", generată de o confruntare verbală cu Băsescu pe tema unor controversate reforme în domeniul sănătăţii.

"Domnul Băsescu este binecunoscut pentru stilul său nediplomatic, schimbător", adaugă The Economist, afirmând că vineri, când demonstraţiile paşnice de susţinere a lui Arafat s-au extins în toată ţara, preşedintele a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege a sănătăţii. El a acuzat presa de manipulare şi "nu a putut rezista să menţioneze sarcastic că «sistemul de urgenţă funcţionează perfect»".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului The Economist:După 20 de ani în care "mămăliga nu a explodat", românii dau "bătălia de la Bucureşti".
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
The Economist:După 20 de ani în care "mămăliga nu a explodat", românii dau "bătălia de la Bucureşti"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei