Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 ian 2012 - Anul XVII, nr. 9 (4914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat din articole ale unor profesori străini

Vineri, 13 Ianuarie 2012 (14:52:05)

Un reprezentant al Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB), Hantz Peter, îi acuză pe rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi pe prorectorul ştiinţific, Klara Brânzaniuc, de plagiat, el cerând ARACIS să ia măsuri care să ducă la demisia celor doi.

Hantz Peter, reprezentant al CIB, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută online, că a sesizat Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) despre acest caz şi că a primit confirmarea că mai multe lucrări ale unor profesori din străinătate au fost copiate de rectorul, respectiv de prorectorul UMF Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Doresc să atrag atenţia asupra faptului că doi lideri ai UMF Târgu Mureş, rectorul Constantin Copotoiu şi prorectorul Klara Brânzaniuc, au comis mai multe acte grave de plagiat. Un articol publicat de cei doi în 2011 în revista Acta Medica Marisiensis a fost în întregime copiat din capitolul 4 al tezei de doctorat a lui Wendy Kelder, de la Universitatea din Groningen, Olanda, publicat în 2008. E grav că s-a copiat şi partea de concluzii. De asemenea, un alt articol din aceeaşi revistă, publicat de Brânzaniuc, a fost în mare parte copiat din alte articole scrise în 2006 şi 2010 de mai mulţi autori străini, din Franţa şi Anglia, articolele originale nefigurând în lista referinţelor", a spus Hantz.

Reprezentantul CIB a precizat că a primit declaraţiile a trei profesori din străinătate - prof. Wiggers, dr. Kelder şi dr. Hayan - prin care aceştia califică faptele comise de Copotoiu şi Brânzaniuc ca fiind "acte de plagiat".

"Conform regulamentului şcolii doctorale a UMF Târgu Mureş, conducătorii ştiinţifici, în acest caz prof. Copotoiu şi prof. Brânzaniuc, sunt responsabili pentru calitatea articolelor publicate sub îndrumarea lor. Ca şi cercetător ştiinţific, consider că, după cele întâmplate, persoanele în cauză nu mai pot rămâne lideri ai unei universităţi din UE. Cer ca ARACIS să ia măsuri cât mai urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului şi prorectorului UMF Târgu Mureş despre care am arătat că au plagiat", a spus Hantz Peter.

CIB a fost înfiinţat la Cluj-Napoca şi a pledat pentru amplasarea de plăcuţe în limba maghiară la Universitatea "Babeş-Bolyai" din municipiu, dar şi pentru reînfiinţarea Universităţii "Bolyai" ca universitate de stat, cu limba maghiară ca limbă principală de predare. De asemenea, CIB a militat şi ca UMF Târgu Mureş să aibă mai multe facultăţi separate în limba maghiară.

Hantz Peter a fost vicepreşedinte al CIB şi lector universitar la UBB, de unde a fost dat afară în anul 2007. El este în prezent cercetător ştiinţific la un institut din Basel, Elveţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat din articole ale unor profesori străini.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat din articole ale unor profesori străini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei