Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 ian 2012 - Anul XVII, nr. 9 (4914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avocatul Poporului: Folosirea filmării împotriva participanţilor la mitingul pro-Arafat, ilegală

Vineri, 13 Ianuarie 2012 (16:39:48)

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, vineri, că folosirea imaginilor filmate la mitingul de susţinere a lui Raed Arafat de la Târgu Mureş pentru identificarea unor participanţi şi sancţionarea lor este ilegală, el apreciind însă că şi manifestaţia a fost ilegală.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că folosirea imaginilor filmate la mitingul de susţinere a lui Raed Arafat, de joi seară, de la Târgu Mureş, pentru identificarea unor participanţi şi sancţionarea lor este ilegală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cât timp articolul 5 aliniatul 2 din Legea 677/2001 n-a fost completat cu excepţii la consimţământul expres şi neechivoc şi al persoanei căreia i se ia imaginea, orice asemenea situaţie este ilegală, indiferent dacă o face Poliţia, televiziunea sau oricine altcineva. Sigur, în cazul acesta nu poţi să iei consimţământul tuturor. Dar însăşi activitatea a fost ilegală (manifestaţia - n.r.), pentru că am înţeles că nici nu a fost autorizată", a spus Iancu.

El a fost însă contrazis de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, jurist de profesie, care a afirmat că mitingul a constituit o manifestare de simpatie spontană din partea populaţiei.

"N-a fost o activitate ilegală. Lumea a ieşit pe stradă pentru a-şi exprima simpatia. Legea sănătăţii nu e o lege perfectă, motiv pentru care domnul Arafat a trebuit să demisioneze. El s-a adresat legal ministerului şi grupului care a făcut legea, n-a fost ascultat şi cred că era un gest normal. Toţi suntem oameni şi când vezi că o muncă de 20 de ani urmează să sufere şi punctul tău de vedere de specialist nu e ascultat, din amărăciune, mai faci câte un gest. Oamenii au ieşit şi la Cluj, vor mai ieşi la Bucureşti şi Iaşi. (Mitingul) nu era organizat de nimeni, lumea a ieşit pentru că a sperat că vine domnul Arafat la Târgu Mureş şi spune câteva cuvinte. Lumea îşi manifestă nemulţumirea", a declarat Lokodi.

De cealaltă parte, Gheorghe Iancu a precizat că, potrivit legii, orice manifestare care are loc pe partea publică a drumului trebuie să fie autorizată, "indiferent că este o revărsare de sentimente acolo".

"Şi eu îl stimez pe domnul Arafat şi ştiu ce mare contribuţie a avut la crearea acestui serviciu, SMURD. Dar una este treaba aceasta şi aceasta este legea. Dar ca să completez, în situaţia în care cetăţenii, singuri sau împreună, nu respectă regula privitoare la demonstraţiile pe stradă - de aceea v-am spus că a fost ilegală, în sensul că nu a avut autorizare - atunci statul ia din drepturile cetăţeanului, adică reacţionează şi acei cetăţeni pot fi în situaţia de a nu li se mai respecta libertatea. Statul, în condiţiile în care cetăţeanul nu respectă legea, acţionează împotriva libertăţii acelei persoane sau a altora. E dreptul lui de a face asta", a spus Iancu.

El nu a oferit un răspuns clar cum ar trebui să acţioneze forţele de ordine, dacă nu se cunosc organizatorii mitingului, iar reacţia populaţiei este spontană.

"Dacă nu a fost organizat, atunci cine sunt organizatorii? Ştiţi cum a fost cu câinii fără stăpân. Adică criticăm că legea încalcă dreptul de proprietate a câinilor fără proprietari. Cum vine asta? Aşa şi aici, dacă nu a fost organizat? Problema este că s-a pornit de la lipsa de comunicare. (...) Părerea mea este că atunci când e vorba de drepturile cetăţeanului, ale poporului, nimeni nu are dreptul să se ţină orgolios şi să nu stea de vorbă. Asta e marea greşeală, trebuie să se discute pe tema asta. Şi aşa am ajuns aici. Problema e că nu există dialog între părţi, asta am constatat eu. Dacă ar fi dialog nu ar fi nicio problemă", a spus Gheorghe Iancu.

Şase persoane au fost amendate de jandarmi după mitingul organizat la Târgu Mureş pentru susţinerea lui Raed Arafat, prefectul judeţului, Marius Paşcan, afirmând că acestea au încercat să blocheze intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş, unde se află şi sediul SMURD.

La mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat organizat, joi seară, la Târgu Mureş, au participat aproximativ 1.500 de persoane. Participanţii s-au adunat în centrul municipiului Târgu Mureş, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului, către sediul SMURD.

Manifestanţii au scandat "Vrem să trăim, nu vrem să murim", "Haideţi cu noi", "Jos Băsescu", "Arafat nu uita, noi suntem de partea ta", "Afară din ţară cu javra ordinară", "România, trezeşte-te".

Protestul a dus la blocarea circulaţiei în centrul oraşului, însă apoi traficul a revenit la normal.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem, şeful statului menţionând că abordarea din ultimele zile i se pare "deplasată".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocatul Poporului: Folosirea filmării împotriva participanţilor la mitingul pro-Arafat, ilegală.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avocatul Poporului: Folosirea filmării împotriva participanţilor la mitingul pro-Arafat, ilegală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei