Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 ian 2012 - Anul XVII, nr. 6 (4911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Solidaritatea Sanitară: Legea sănătăţii să fie adoptată prin referendum

Marţi, 10 Ianuarie 2012 (14:38:50)

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România solicită ca Legea sănătăţii să fie adoptată prin referendum, întrucât dezbaterea pe acest act normativ riscă să ducă într-o dispută politică stânga versus dreapta.

"În condiţiile în care dezbaterea proiectului legii sănătăţii riscă să alunece într-o dispută politică stânga vs. dreapta, dată fiind importanţa temelor directe şi a celor implicite din proiectul noii legi a sănătăţii considerăm necesar un referendum pentru adoptarea acestei legi. Avem în vedere faptul că adoptarea legii sănătăţii implică decizia privind modalitatea de organizare a statului român în ceea ce privește dimensiunea sa socială şi responsabilităţii pentru asigurarea ei", susţine liderul Federaţiei, Viorel Rotilă, într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

În opinia acestuia, neîncrederea preşedintelui Traian Băsescu în sistemul sanitar public este de fapt supărarea împotriva administratorilor acestui sistem - clasa (şi clientela) politică.

"Ineficienţa sistemului public dă seama de ineficienţa administrativă a partidelor politice. Asistăm la recunoaşterea incapacităţii administrative în sistemul sanitar a clasei politice, mascată de dorinţa de privatizare totală. O singură soluţie se desprinde de aici, a căror aplicare o cerem: administrarea asigurărilor sociale de sănătate şi a unităţilor sanitare aferente prin mecanismele de dialog social (bipartit, şi nu tripartit), îndepărtând clasa politică de periculoasa vecinătate a banilor publici în acest sector. Domnul preşedinte Băsescu are dreptate: creşterea cheltuielilor pentru sănătate nu a fost însoţită de o îmbunătăţire semnificativă a serviciilor de sănătate. Atragem atenţia că au crescut însă conturile celor care administrează sau aprovizionează sistemul, s-au înmulţit în preajma banului public vilele şi maşinile celor chemaţi să-l gestioneze. Or, privatizarea radicală a întregului sistem public sanitar nu ar însemna în acest moment decât legalizarea unui concubinaj preexistent, privaţii de mâine fiind administratorii de astăzi. Că este aşa, o demonstrează modelul privatizării: societăţi care urmează să cheltuiască banul public, nefiind nevoiţi să înveţe a colecta bani într-un sistem privat. E mai curând încercarea de intrare în legalitate a unor afaceri preexistente (în condiţiile presiunii UE pentru măsuri anticorupţie), cantitatea şi calitatea serviciilor medicale urmând să fie aceeași sau chiar să scadă", se arată în comunicatul citat.

Potrivit lui Viorel Rotilă, nu trebuie căzut într-un "extremism al privatizării", mai ales în ceea ce priveşte sistemul sanitar.

"Nucleul dur trebuie să-l constituie sistemul public, ce include asigurările sociale de sănătate (colectare şi cheltuire), medicina de urgenţă, şi o linie de spitale publice cu acoperire naţională. Decizia privind eliminarea sistemului public din sectorul sanitar este inevitabil una greșită atât în ceea ce privește medicina de urgenţă cât și întreaga zonă socială a sănătăţii, care implică garantarea unui pachet de bază de servicii medicale pentru toţi contribuabilii. Dezbaterea privind legea sănătăţii nu este până acum atât o bătălie între principii cât una între interese personale: oamenii preşedintelui versus oamenii partidelor politice. Considerăm necesară o dezbatere în care politicul să tacă în ceea ce priveşte soluţiile punctuale, lăsând experţii, cetăţenii şi profesioniştii sănătăţii să vorbească. Nu jocurile intereselor financiare vor oferi soluţiile potrivite, ci dorinţa cetăţenilor pentru garantarea unui pachet de servicii medicale concrete, nu doar pe hârtie, și speranţa salariaţilor din sănătate de a-şi dovedi competenţa într-un sistem sanitar românesc în care au tot ceea ce le trebuie, așa cum o fac atunci când lucrează în alte ţări", mai arată sursa citată.

Federaţia consideră că sunt necesare atât menţinerea unui anumit segment al sectorului public în sistemul sanitar, cât şi privatizarea unui sector din acest sistem. "Esenţa bunei funcţionări a sistemului stă în armonizarea sectorului public cu cel privat", mai spune sindicatul.

În opinia sindicatului Solidaritatea Sanitară, va exista un sistem unic de sănătate la nivelul UE doar dacă acesta va fi privat. "Nimeni nu doreşte sisteme sociale de sănătate paneuropene (cu excepţia noastră şi a ţărilor sărace). Să nu ne punem speranţe deşarte că UE va veni să ne rezolve problemele noastre sociale; or, sănătatea este la noi în primul rând o problemă socială. Apreciem poziţia echilibrată în ceea ce priveşte disputa dreapta versus stânga la nivelul UE a Franţei şi Germaniei, ţări care militează pentru o măsură care este propusă şi susţinută şi de Confederaţia Europeană a Sindicatelor: introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare. Exemplul lor ar trebui urmat, ponderând tendinţa noastră către un liberalism extrem, manifestat prin privatizarea totală a sistemului sanitar", susţine sursa citată.

În condiţiile în care dezbaterea pentru legea sănătăţii tinde să de transforme într-un război politic ce riscă să afecteze în mod iremediabil cetăţenii, sindicatul afirmă că este necesară implicarea unui alt for de decizie "care să tranşeze disputa, respectiv opinia naţiunii, fiind vorba de o alegere strategică pe care naţiunea trebuie s-o facă".

"Referendum-ul ar putea fi organizat odată cu alegerile, diminuând considerabil problema costurilor implicate", conchide sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Solidaritatea Sanitară: Legea sănătăţii să fie adoptată prin referendum.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Solidaritatea Sanitară: Legea sănătăţii să fie adoptată prin referendum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei