Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 ian 2012 - Anul XVII, nr. 6 (4911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj: Protest organizat de preoţi şi locuitorii unui cartier faţă de amenajarea unui crematoriu uman

Marţi, 10 Ianuarie 2012 (15:04:19)

Preoţii a două parohii din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca protestează faţă de asocierea Primăriei cu o firmă pentru amenajarea unui crematoriu uman în acest cartier, credincioşii şi locuitorii fiind chemaţi, miercuri, la un marş al tăcerii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Parohul bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur, Dan Hognogi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că locuitorii din cartierul Mănăştur au strâns aproximativ cinci sute de semnături împotriva proiectului de amenajare a crematoriului care vor fi depuse la Primărie şi Prefectură.

"Am fost luaţi prin surprindere de încheierea unui contract al Primăriei de construire a unui crematoriu într-o capelă a cimitirului din apropierea bisericii «Adormirea Maicii Domnului», situată în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, care are peste 100.000 de locuitori. Ne-a mirat că nici oamenii, nici biserica nu au fost consultaţi. BOR se opune incinerării şi construirii unui crematoriu, pentru că trupul omului are o valoare inestimabilă, trupul fiind templul Duhului Sfânt. Nu putem accepta ca trupul omului chemat la Înviere să fie incinerat. Enoriaşii au strâns circa 500 de semnături împotriva acestui proiect pe care le vom depune, împreună cu un memoriu, la Primărie şi la Prefectură, în timpul unui marş al tăcerii care va fi organizat miercuri, ca protest faţă de amenajarea crematoriului”, a spus Hognogi.

La rândul său, preotul Călin Popovici de la Parohia "Sf. Evanghelist Ioan”, din acelaşi cartier, a făcut apel "la o trezire civică şi a conştiinţei religioase şi la o solidaritate puternică a locuitorilor Clujului” şi i-a îndemnat să participe în număr cât mai mare la marşul tăcerii.

"Ar putea fi organizat chiar un referendum local pe tema amenajării crematoriului, iar atunci cei din Primărie îşi vor da seama că sunt singuri în această decizie”, a spus Popovici.

"Marşul Tăcerii”, organizat de o fundaţie a preoţilor mai multor parohii şi de deputatul independent Mircia Giurgiu, va începe, miercuri, începând cu ora 12.00, şi va porni de la biserica "Adormirea Maicii Domnului” prin centrul municipiului Cluj-Napoca, până la Primărie şi la Prefectură.

Reprezentantul unei asociaţii de proprietari din cartierul Mănăştur, Emil Şteţcu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că locuitorii reclamă locul de amplasare a viitorului crematoriu, şi nu utilitatea sa.

"Locuinţa cea mai apropiată de viitorul crematoriu este la 35 de metri, în zonă fiind şi câteva grădiniţe şi creşe. Acest crematoriu poate duce la emanaţii de dioxid de sulf care produc infecţii ale tractului respirator dar şi emanaţii de mercur. Toate noxele ar putea fi duse de vânt în centrul municipiului Cluj-Napoca”, a spus Şteţcu.

Potrivit acestuia, locuitorii din Mănăştur propun Primăriei amplasarea crematoriului într-o zonă nelocuită la cel puţin 1-2 kilometri de cea mai apropiată locuinţă, dar şi organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

Pe de altă parte, şeful Biroului Mass Media din Primărie, Iulia Perşa, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că primarul interimar Radu Moisin a solicitat un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, "cu privire la riscurile de sănătate publică pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur, aflat în proximitatea celui mai mare cartier rezidenţial din municipiu”.

"Până la obţinerea unui punct de vedere scris, oficial, demersurile administrative legate de această problemă se suspendă, urmând să fie prezentată o informare în şedinţa de plen a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a afirmat Perşa.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în şedinţa din 18 octombrie 2011, un proiect de hotărâre privind asocierea cu SC RDK Cremation în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur. Prin hotărâre, societatea în cauză se obligă să achite Primăriei Cluj-Napoca o sumă de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 19 voturi "pentru”, din partea consilierilor PDL şi UDMR, fiind înregistrate patru abţineri din partea aleşilor din PNL şi PSD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj: Protest organizat de preoţi şi locuitorii unui cartier faţă de amenajarea unui crematoriu uman.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Cluj: Protest organizat de preoţi şi locuitorii unui cartier faţă de amenajarea unui crematoriu uman1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei