Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2012 - Anul XVII, nr. 5 (4910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afacerea Romgaz: Niculae se erija în şef al celor şase combinate chimice, iar oficialii acceptau

Luni, 9 Ianuarie 2012 (17:24:44)

Ioan Niculae s-a autointitulat preşedintele grupului de firme InterAgro alcătuit din şase combinate chimice - deşi fiecare este personalitate juridică distinctă - iar factorii decizionali din Ministerul Economiei, ANRE şi Romgaz l-au tratat ca pe şef al grupului, preluând argumentele acestuia.

Ioan Niculae a stabilit relaţii la nivel de minister şi Romgaz, deşi societatea pe care o reprezenta nu îndeplinea cerinţele pentru a beneficia între anii 2008-2010 de facilităţi, nici măcar în cunatum de 17 dolari/mmc, aşa cum beneficiase între 2005-2007, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Deşi ştia ce datorii avea către Romgaz, prin interpuşi, Niculae, a obţinut decizii ale ministrului Economiei, "prin care interesul său financiar era apărat în dauna bugetului public", au precizat sursele citate.

Ion Niculae a obţinut reducerile comerciale prin justificarea formală că este un mare consumator industrial, care produce îngrăşăminte chimice şi are peste 6.000 de angajaţi pe care va trebui să-i disponibilizeze dacă statul nu îi acordă sprijin.

Din producţia de îngrăşăminte chimice obţinută, cea mai mare parte însă a exportat-o.

Pentru a accesa facilităţile oferite de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi Romgaz, obţinute în urma influenţelor exercitate de Niculae, acesta a creat formal grupul de firme InterAgro şi s-a autointitulat preşedinte al acestui grup, susţin sursele citate.

Ion Niculae susţinea că grupul este format din şase combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Chemicals Săvineşti, Donau Chem Turnu Măgurele, Amonil Slobozia.

InterAgro, prin obţinerea de licenţe de la ANRE, furnizează gaze naturale la cele şase (din opt) combinate chimice autohtone, despre care Niculae lăsa să se înţeleagă că ar fi proprietarul lor, susţin anchetatorii, care precizează că nu există niciun act din care să rezulte că cele şase combinate l-au ales ca preşedinte sau l-ar fi împuternicit să le reprezinte în relaţiile cu terţii.

Combinatele sunt persoane juridice distincte, înregistrate la Oficiul naţional al registrului Comerţului, nefiind subordonate InterAgro, spun sursele citate.

Combinatele chimice figurează în calitate de consumatori/consumatori întreruptibili de gaze naturale şi nu SC InterAgro SA, aceasta fiind doar furnizor de gaze naturale.

Potrivit anchetatorilor DIICOT, nici măcar contractele de consorţiu şi de procesare încheiate de InterAgro cu cele şase combinate nu le schimbă acestora calitatea de persoane juridice distincte, actele atestând doar relaţiile comerciale existente între ele. Totodată, contractele nu schimbă nici calitatea de furnizor al InterAgro în aceea de consumator întreruptibil, consumatorii interuptibili rămânând doar combinatele chimice.

Ioan Niculae, profitând de influenţele sale şi de autoritate obţinute, controla combinatele nu numai raportat la cantitatea de gaze livrate, ci inclusiv la desfacerea pe piaţă a produselor chimice rezultate.

Potrivit surselor citate, Ion Niculae când a întâmpinat probleme în scopul urmărit "nu s-a sfiit să ameninţe cu închiderea celor şase combinate şi cu disponibilizarea angajaţilor, creând astfel falsa impresie că l-ar interesa problemele sociale ale societăţii româneşti, când de fapt nu urmărea decât interesul său". A ameninţat şi cu declanşarea protestelor sociale, apelând în acest sens la liderii sindicali din industria chimică, iar "pentru a fi sigur de realizarea scopului său, Niculae s-a deplasat personal la Ministerul Economiei şi la unele şedinte AGA sau CA Romgaz, fiind însoţit de Marin Mirea".

"Decizionalii din cadrul Ministerul Economiei, ANRE şi Romgaz - în loc să-i comunice lui Ioan Niculae şi societăţii InterAgro că cele şase combinate chimice nu-i aparţin, că ele sunt consumatori de gaze şi că InterAgro este doar furnizor - au luat ca atare afirmaţiile acestuia, tratându-l ca preşedinte al grupului de firme InterAgro şi, mai mult, pentru a realiza scopul infracţional pe care şi l-au asumat, au preluat de la acesta argumentarea pe motive sociale şi de criză economică, deşi de la sfârşitul anului 2010, când s-a aflat de existenţa dosarului penal, au abandonat motivaţia socială, nemaiacordând reduceri comerciale şi nemaiconsiderând că trebuie să mai salveze industria chimică", au explicat sursele citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerea Romgaz: Niculae se erija în şef al celor şase combinate chimice, iar oficialii acceptau.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Afacerea Romgaz: Niculae se erija în şef al celor şase combinate chimice, iar oficialii acceptau0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei