Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 dec 2011 - Anul XVI, nr. 296 (4894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jumătate dintre români nu-şi permit să economisească, dar nici nu cunosc produsele financiare

Joi, 15 Decembrie 2011 (15:29:05)

Aproape jumătate dintre români declară că nu reuşesc să economisească bani pentru că nu câştigă suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare, reiese dintr-un studiu independent pe tema educaţiei financiare, realizat în noiembrie de Novel Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

În cazul celeilalte jumătăţi a populaţiei se disting diferenţe între comportamentele de economisire, dintr-o perspectivă demografică, în funcţie de gradul de urbanizare.

Locuitorii din mediul urban, cu excepţia Bucureştiului, declară că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii.

Pe de altă parte, românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii.

Studiul mai arată că românii sunt grijulii când vine vorba de gestionarea propriilor finanţe, astfel că 70% ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor, un sfert dintre aceştia având chiar o evidenţă scrisă.

La polul opus, doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate dintre români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit.

Mai mult, atunci când achiziţionează produse şi servicii financiare, aproape 40% dintre români nu consultă ofertele altor furnizori.

"Românii reacţionează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. Atunci când se confruntă cu întârzierea la plată a creditelor, o treime dintre ei aşteaptă ca instituţia financiară să le prezinte o soluţie şi doar 19% acţionează pentru a găsi informaţii şi soluţii pentru reluarea plăţilor", se arată în studiu.

Cercetarea a relevat că diferenţa dintre percepţia românilor asupra nivelului lor de cunoştinţe în domeniul financiar şi gradul real de educaţie financiară este semnificativă.

Trei sferturi dintre români se autoevaluează ca fiind buni sau foarte buni în gestionarea banilor şi, implicit, a finanţelor personale. Prin comparaţie, la nivel global doar 59% dintre respondenţi s-au autoevaluat similar.

Cel mai bine în administrarea banilor "cred" că se descurcă femeile cu studii superioare şi cu venituri de peste 1.500 lei.

De asemenea, respondenţii cu studii superioare se evaluează ca fiind mai pregătiţi în raport cu finanţele proprii decât cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitivă fiind, în acest caz, direct proporţională cu nivelul de educaţie.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial România şi a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.023 persoane la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate dintre români nu-şi permit să economisească, dar nici nu cunosc produsele financiare.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jumătate dintre români nu-şi permit să economisească, dar nici nu cunosc produsele financiare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei