Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2011 - Anul XVI, nr. 285 (4883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tarifele la energie şi gaze cresc după ce distribuitorii vor recupera costurile de eficientizare

Vineri, 2 Decembrie 2011 (15:05:43)

Tarifele la energie şi gaze vor creşte odată ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze şi electricitate, din 2012 sau 2013, să propună clienţilor soluţii de eficientizare ale căror costuri pot fi recuperate prin ajustarea preţului de livrare.

"Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei - n.r.) operatorii sistemelor de distribuţie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, în cadrul căruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distribuţie (sau pentru - n.r.) contribuţia la Fondul de eficienţă energetică cu o valoare anuală egală cu 0,5% din cifra de afaceri aferentă activităţii de distribuţie a energiei în anul precedent", se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţinală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Proiectul ar urma să fie adoptat printr-o lege care să transpună în legislaţia naţională o directivă a UE, şi va fi aplicat din 2012 sau 2013.

Potrivit ANRE, directiva se află în dezbaterea instituţiilor europene şi va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligaţiile naţionale de eficienţă energetică. Totodată, directiva va cuprinde şi posibilitatea includerii în sistemul de obligaţii a cerinţelor cu scop social.

Spre exemplu, o soluţie pentru eficientizarea consumului de gaze la o şcoală ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investiţia ar fi făcută de furnizorul de gaze, care ulterior îşi va recupea banii prin tarif.

"Operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite în anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali şi va fi raportată către ANRE şi validată de ANRE", se arată în proiect.

La elaborarea proiectului, ANRE a luat în calcul atât angajamentul Guvernului faţă de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cât şi iminenta creştere a preţurilor energiei şi gazelor, din cauza obligaţiilor impuse României de FMI şi ca urmare a internalizării în preţurile finale a costurilor de mediu şi a ajutoarelor de stat pentru energii regenerabile.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor electricităţii şi gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.

Dacă vor alege varianta de recuperare a costurile programului de economisire de energie prin tarife, furnizorii de energie pot constitui o companie de servicii energetice, ca departament propriu, sau pot contracta serviciile respective de la companie independentă.

Nerealizarea parţială sau integrală a obiectivului va fi sancţionată prin penalizări echivalente cu un procent din cifra de afaceri aferentă activităţii de furnizare a energiei egal cu diferenţa dintre ţinta de economie de energie (adică 0,5%) şi economia efectiv realizată.

Sumele rezultate din penalităţi vor fi vărsate într Fondul de eficienţă energetică. Fondul va fi administrat de ANRE sau de Ministerul Economiei, iar sumele colectate din penalizări vor fi folosite pentru finanţarea unor proiecte de eficienţă energetică incluse într-un plan naţional de acţiune pentru eficienţă energetică.

Operatorii de distribuţie şi furnizorii vor fi obligaţi ca minimum 10% din programele de eficienţă energetică să fie dedicate categoriei consumatorilor vulnerabili. Deocamdată, legislaţia nu oferă o definiţie clară a consumatorului vulnerabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tarifele la energie şi gaze cresc după ce distribuitorii vor recupera costurile de eficientizare.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarifele la energie şi gaze cresc după ce distribuitorii vor recupera costurile de eficientizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei