Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2011 - Anul XVI, nr. 256 (4854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Boc şi Baconschi nu au făcut nimic când s-a aflat că fabrica de la Jucu se închide

Duminică, 30 Octombrie 2011 (14:14:16)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, afirmă că ministrul ungar de Externe s-a dus la Helsinki pentru a face lobby când s-a auzit că fabrica Nokia de la Komarom s-ar putea închide, în timp ce premierul şi ministrul de Externe români nu au făcut nimic legat de închiderea fabricii de la Jucu.

Diferenţa de abordări între ce au făcut autorităţile de la Budapesta când au auzit zvonul că s-ar putea închide fabrica Nokia de la Komarom şi ce au făcut autorităţile de la Bucureşti când au aflat că se închide sigur fabrica de la Jucu este atât de mare încât, dacă eşti onest, nici nu poţi face o comparaţie, susţine Geoană, întro postare pe blog.

El precizează că Nokia pare să fie decisă să pună capăt unei întregii serii de fabrici din Europa de Est. După Jucu, acum vine rândul vecinilor din Nord. Nokia ar intenţiona, potrivit relatărilor din presa maghiară să închidă fabrica de la Komarom, scrie Geoană.

"Când a apărut zvonul că s-ar închide uzina, ministrul ungar de externe s-a urcat în avion şi s-a dus la Helsinki să facă lobby pentru menţinerea investiţiei. Când în România s-a aflat că fabrica de la Jucu se închide, ministrul român de externe nu a făcut nimic. Premierul ungar, Viktor Orban a anunţat că se va deplasa la Helsinki la rândul său, pentru a convinge conducerea Nokia să ţină fabrica deschisă. Premierul român Emil Boc a declarat, în esenţă : «Nu e bai, găsim pe alţii pentru Jucu»", scrie Geoană.

Preşedintele Senatului precizează că ungurii ridică miza pentru Komarom: ar vrea ca producţia de smartphone-uri să se mute în Ungaria, ceea ce ar însemna o majorare importantă a investiţiei.

Potrivit lui Geoană, atitudinea ungurilor în cazul Komarom, ca şi atitudinea germanilor în cazul Bochum arată un respect fundamental faţă de locurile de muncă.

"Pe de altă parte, în România pare să existe credinţa că locurile de muncă sunt ca ploaia, vin şi se duc după cum vrea bunul Dumnezeu, iar dacă investiţii se închid şi investitori se retrag, nu e bai, că o să vină alţii la un moment dat să facă locuri de muncă, aşa cu la un moment dat tot o ploua, oricât ar fi de secetă azi. O abordare orientată spre locuri de muncă este o abordare sănătoasă, pe când o abordare improvizată trădează o lispă crasă de înţelegere a fundamentelor economice", scrie Geoană.

El afirmă că lecţia de la Budapesta este că locurile de muncă se apără.

Primii angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu au fost anunţaţi, duminică dimineaţă, despre acest lucru, câteva zeci de persoane aflând astfel că nu li se prelungesc, de la 1 noiembrie, contractele încheiate pe perioadă determinată.

Un angajat al Nokia a declarat corespondentului MEDIAFAX că la 50 de muncitori care au ieşit, duminică dimineaţă, din schimb li s-a cerut să predea cheile de la dulapuri, halatele şi au fost anunţaţi că nu mai trebuie să vină la lucru. Angajaţii au mai fost anunţaţi că vor primi încă două luni salariu, în baza unui act adiţional.

Potrivit sursei citate, angajaţii Nokia au fost anunţaţi că toţi "externii" (persoane angajate de firmele Lugera şi Trenkwalder pe perioadă determinată în funcţie de volumul de comenzi ale Nokia) vor fi disponibilizaţi până în 1 noiembrie.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va finaliza până la sfârşitul anului proiectul prin care vrea să acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.

Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, au început, în primele zile ale lunii octombrie, negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Boc şi Baconschi nu au făcut nimic când s-a aflat că fabrica de la Jucu se închide.
 Vizualizări articol: 365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Boc şi Baconschi nu au făcut nimic când s-a aflat că fabrica de la Jucu se închide0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei