Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2011 - Anul XVI, nr. 256 (4854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 89 la sută dintre locuinţe au fost recenzate, în Capitală au fost înregistrate 76,04 la sută

Duminică, 30 Octombrie 2011 (18:16:36)

 

Aproape 89 la sută dintre locuinţe au fost recenzate, judeţele Braşov, Vâlcea, Arad, Covasna şi Teleorman având cele mai mari procente, în timp ce în Bucureşti au fost înregistrate 76,04 la sută, fiind în continuare pe ultimul loc la nivel naţional, informează, duminică, INS.

Cu două zile înainte de data încheierii recensământului, la nivel naţional au fost recenzate 7.543.288 de locuinţe, respectiv 88,48 la sută din totalul estimat de 8.617.590.

În perioada 20-29 octombrie au fost înregistrate 17.704.236 de persoane, număr care include persoanele prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În topul judeţelor cu cele mai ridicate procente de înregistrare a datelor se află în continuare Braşovul, cu 96,46 la sută, Vâlcea, cu 95,61 la sută, Arad, cu 95,09 la sută, Covasna, cu 94,97 la sută şi Teleorman, cu 93,88 la sută.

Bucureştiul are în continuare cel mai scăzut procent de locuinţe recenzate. Astfel, Capitala are peste 76 la sută dintre locuinţe recenzate, fiind urmată de judeţele Cluj, cu 85,76 la sută, Ilfov, cu 85,94 la sută, Galaţi, cu 86,05 la sută şi Tulcea, cu 86,31 la sută.

În Bucureşti, până la sfârşitul zilei de sâmbătă fuseseră recenzate 646.551 de locuinţe, reprezentând 76,04 la sută din totalul estimat, precum şi 1.450.598 de persoane. Un ritm mai scăzut este înregistrat în continuare în Sectorul 1, unde au fost recenzate 51,38 la sută dintre locuinţe, urmat de Sectorul 3, cu 79,80 la sută, Sectorul 2 - 80,09 la sută, Sectorul 4 - 80,45 la sută, Sectorul 6 - 81,94 la sută şi Sectorul 5 - 82,52 la sută.

Bucureştenii pot să opteze şi pentru autorecenzare, formularele putând fi descărcate de pe site-ul www.recensamantromania.ro. Cei care aleg varianta autorecenzării trebuie să transmisă formularele completate integral şi semnate olograf prin poştă, pe mail sau să le ducă personal la primăria sectorului pe raza căruia locuiesc. Aceştia trebuie să transmită prin e-mail primăriei de sector intenţia de folosire a uneia dintre metode, pentru a putea fi luaţi în evidenţă în mod corespunzător şi a nu mai fi vizitaţi de recenzori. În mail-ul transmis primăriei, persoana care alege autorecenzarea trebuie să menţioneze numele, prenumele, adresa poştală, adresa de e-mail şi numărul de telefon.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

În cadrul procedurii de recenzare au apărut mai multe probleme, printre care cea legată de obligativitatea declarării Codului Numeric Personal de către persoanele recenzate.

Astfel, în 22 octombrie, la două zile după începerea recensământului, purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, declara că persoanele care refuză să-şi declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.

Trei zile mai târziu, Ministerul Administraţiei şi Internelor preciza că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea CNP-ului este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede că "persoanele [ ....] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ", iar "nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi", arăta MAI.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful INS, Vergiliu Voineagu, afirma că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie şi că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, "pregătit insuficient", care a fost destituit.

Voineagu a spus că, în acest context, instituţia a revenit şi a subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie. El a precizat că persoanele care refuză să-şi declare CNP-ul la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.

Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că şi acestea vor fi amendate.

După aceste declaraţii, preşedintele Institutului Naţional de Statistică a fost chemat la Guvern pentru a prezenta miniştrilor, în şedinţa de miercuri, explicaţii privind problemele apărute în derularea recensământului şi a fost ameninţat de premierul Emil Boc cu demiterea dacă situaţia nu este remediată, declarau pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, premierul a transmis că este extrem de nemulţumit de modul în care recensământul a fost organizat şi desfăşurat până în prezent şi l-a ameninţat pe preşedintele INS că va fi demis dacă problemele nu vor fi remediate.

"Ceea ce s-a întâmplat este forma supremă a incompetenţei", i-a spus Boc lui Voineagu, cerându-i ca problema CNP-urilor să fie remediată cu "minim de disconfort", au relatat sursele prezente la discuţie.

Sursele citate au mai spus că Guvernul ia în calcul o eventuală prelungire a perioadei în care trebuie realizat recensământul populaţiei şi locuinţelor, dacă datele pe care conducerea Institutului Naţional de Statistică trebuie să le prezinte până cel târziu vineri vor indica o depăşire a termenului legal.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 89 la sută dintre locuinţe au fost recenzate, în Capitală au fost înregistrate 76,04 la sută.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 89 la sută dintre locuinţe au fost recenzate, în Capitală au fost înregistrate 76,04 la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei