Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 oct 2011 - Anul XVI, nr. 251 (4849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc scrie Camerei că bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE

Luni, 24 Octombrie 2011 (18:14:24)

Premierul Emil Boc a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor în care arată că proiectele bugetelor de stat şi al asigurărilor pe 2012 vor fi transmise după discuţiile cu FMI şi CE, explicand şi motivele pentru care documentele nu au putut fi deja depuse la Parlament.

"Proiectele celor două legi pe anul 2012 vor fi transmise la Parlament după definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cât şi după discutarea atât a indicatorilor microeconomici cât şi a proiectelor de buget cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, care vor începe la 25 octombrie - a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional", a precizat Boc.

El a arătat că proiectele au parcurs până la 15 octombrie "toate etapele prevăzute de lege privind calendarul bugetar", dar nu au putut fi depuse la Parlament deoarece pe 20 octombrie avea loc la Bruxelles reuniunea Comisiei Europene cu reprezentanţii statelor membre al U:E în vederea discutării prognozei de toamnă a indicatorilor macroeconomici.

"Aceasta va fi publicată pe site-ul CE la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie a.c.", se arată în scrisoare.

Premierul a precizat că, potrivit prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza căruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile şi cheltuielile şi deficitul bugetului general consolidat, trebuie să fie în concordanţă cu prognozele Comisiei Europene.

"Prin acordurile semnate de către România cu Comisia Europeană şi FMI, acorduri aprobate prin lege, s-a convenit că veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetar vor fi discutate şi convenite cu reprezentanţii acestor organisme", a adăugat premierul.

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat că Biroul Permanent al Camerei a decis distribuirea acestei scrisori a premierului către deputaţi.

Mircovici a mai spus că scrisoarea premierului Boc i-a nemulţumit pe reprezentanţii opoziţiei, care au criticat forma în care a fost redactată.

"Domnul Zgonea a spus că scrisoarea este o recunoaştere că Parlamentul contează mai puţin, iar domnul Eugen Nicolăescu a spus că există o lege a finanţelor publice ce trebuie respectată. Au mai fost discuţii în Biroul Permanent al Camerei că indicatorii sunt în strategia naţională sau că ar trebui modificată Legea finanţelor publice", a adăugat Niculae Mircovici.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se va afla în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Discuţiile care încep cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că negocierile cu FMI vor viza în continuare nivelul deficitului cash, iar în cazul în care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde şi pierderile companiilor de stat) va depăşi ţinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o încetinire a economiilor europene mai abruptă decât se anticipează, se ia în calcul şi posibilitatea ca România să solicite derogare din partea consiliului de miniştri ECOFIN.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc scrie Camerei că bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc scrie Camerei că bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei