Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2011 - Anul XVI, nr. 227 (4825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Spiru Haret" se opune amânării până în 2016 a plăţii banilor câştigaţi de bugetari în instanţă

Luni, 26 Septembrie 2011 (13:37:02)

Federaţia "Spiru Haret" solicită deputaţilor să respingă propunerile Guvernului de modificare a OUG 71/2009, referitoare la plata în tranşe între 2012 şi 2016 a sumelor câştigate de bugetari în instanţă, cerând plata în totalitate a acestor sume, spunând că altfel va sesiza forurile internaţionale.

"Spiru Haret" solicită Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, să nu accepte propunerile Guvernului de modificare a OUG 71/2009, cerând să respingă ordonanţa în cauză şi să oblige Guvernul Boc să pună în aplicare cât mai rapid decizia instanţelor judecătoreşti de a plăti în totalitate sumele datorate bugetarilor, potrivit unui comunicat de luni al federaţiei.

În caz contrar, "Spiru Haret" va sesiza forurile internaţionale, inclusiv Comisarul European pentru Justiţie.

"«Spiru Haret» constată că Parlamentul României se pregăteşte să acopere o nouă ilegalitate a Guvernului. Executivul acestei ţări îşi permite să aplice într-o manieră creativă o sentinţă definitivă şi executorie a instanţei şi decide ca bugetarii să-şi primească banii abia în 2016", se arată în comunicat.

OUG 71/2009 prevedea ca sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 să fie plătite astfel: în anul 2010 - 34 la sută din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33 la sută, în 2012 tot 33 de procente.

"Era evident că, în realitate, puterea nu avea nicio intenţie să plătească sumele datorate bugetarilor, astfel că a preferat să decaleze termenele de plată, prin modificări succesive ale textului ordonanţei, în fiecare an de la adoptarea ei. În prezent, Guvernul a înaintat Parlamentului alte completări la ordonanţa în cauză, extinzând până în 2016 termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de bugetari şi modificând procentele de returnare a sumelor dispuse de instanţele de judecată", potrivit sursei citate.

Deşi sindicaliştii spun că se aşteaptă ca Legislativul să nu accepte aceste ilegalităţi, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 113/2010 privind modificarea alin. (1) al art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 45/2010 pentru modificarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a trecut de Senat, iar Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a aprobat raportul preliminar, "făcându-se astfel părtaşă la o nedreptate pe care Guvernul o menţine de aproape trei ani", potrivit sursei citate.

Potrivit raportului, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare până în 2016.

Este vorba de mai multe etape: în anul 2012 se plăteşte 5 la sută din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 - 10 procente, în anul 2014 - 25 la sută, în anul 2015 - 25 de procente, iar în 2016 - 35 de procente. Motivarea avansată de preşedintele Comisiei de Buget, potrivit căreia aceste modificări erau necesare pentru ca Executivul să se încadreze în deficitul bugetar stabilit pentru acest an şi pentru anii următori, nu se susţine, spun sindicaliştii.

"Spiru Haret" consideră că Parlamentul ignoră în continuare o problemă esenţială, Executivul căutând o acoperire la limita legii pentru a nu respecta sau pentru a tergiversa în totalitate executarea a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. "Această nouă imixtiune în actul de justiţie este inadmisibilă într-un stat de drept şi ne aşteptam ca Legislativul să sancţioneze, în primul rând, această ilegalitate", conchid sindicaliştii.

La rândul lor, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) protestează faţă de decizia privind amânarea până în 2016 a plăţii drepturilor salariale restante câştigate în instanţe, acuzând o nouă imixtiune a clasei politice în actul justiţiei.

FSLI face apel la deputaţi să nu susţină proiectul privind amânarea plăţii drepturilor restante ale bugetarilor care au acţionat statul în judecată.

Reprezentanţii FSLI au anunţat că în ziua votului din Plenul Camerei Deputaţilor o delegaţie a federaţiei va depune un memoriu la Parlament prin care va solicita deputaţilor să nu voteze favorabil acest proiect de act normativ.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat, în luna aprilie, un document care releva că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.

Reducerea era argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

"Plata în anul 2012 a hotărârilor judecătoreşti în cuantumul prevăzut de OU 71/2009 nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului Guvernului faţă de partenerii sociali, respectiv recuperarea reducerilor salariale aprobate în cursul anului 2010. Având în vedere impactul bugetar considerabil asupra cheltuielilor de personal al hotărârilor judecătoreşti, se propune o altă formulă de plată eşalonată a acestora, respectiv 5% în anul 2012, reprezentând 0,5 miliarde lei, astfel încât să se poată acorda şi majorări salariale în anul 2012 care să permită recuperarea integrală a diminuării salariilor din anul 2010", se arăta în document.

Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 era indicată la circa 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Spiru Haret" se opune amânării până în 2016 a plăţii banilor câştigaţi de bugetari în instanţă.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Spiru Haret" se opune amânării până în 2016 a plăţii banilor câştigaţi de bugetari în instanţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei