Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2011 - Anul XVI, nr. 216 (4814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mâine trimit Parlamentului propunerea ca Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene

Marţi, 13 Septembrie 2011 (14:30:06)

Premierul Emil Boc a anunţat că miercuri va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.

Emil Boc a precizat că există un acord al coaliţiei pentru înfiinţarea ministerului şi pentru ca persoana nominalizată pentru ocuparea funcţiei de ministru să fie Leonard Orban.

"Mâine (miercuri - n.r.) voi înainta la Parlament scrisoarea oficială pentru a completa acuala echipă guvernamentală cu un nou ministru şi Guvernul cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene. Nu este vorba despre un nou Guvern, este vorba doar ca în temeiul articolului 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie să completăm actuala structură a Parlamentului cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care va avea misiunea principală absorbţia fondurilor europene şi de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Boc.

El a adăugat că Parlamentul urmează să fixeze calendarul de vot pentru completarea structurii guvernamentale.

Premierul a precizat că Parlamentul se va pronunţa asupra noului minister ca titulatură şi asupra noului ministru care urmează să fie audiat în Comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Întrebat dacă în Parlament se votează Guvernul în ansamblu sau doar ministerul, Boc a răspuns: "Cum să se voteze Guvernul în ansamblu? Este vorba de procedura schimbării structurii Guvernului în baza art. 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie".

El a explicat că propune Parlamentului completarea actualei echipe şi a Guvernului cu un nou ministru şi respectiv cu un nou minister.

"Restul miniştrilor rămân pe loc în forma pe care o avem. Nu se pune problema unui nou Guvern, ci e vorba de o schimbare a structurii Guvernului la care este nevoie de votul Parlamentului", a spus Emil Boc.

El a adăugat că numai atunci când e vorba de o remaniere, de schimbarea unui ministru acest lucru se face în baza acordului preşedinte-premier, când e vorba de o schimbare a structurii Guvernului este nevoie de votul Parlamentului.

Proiectul de lege privind înfiinţarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene va fi aprobat miercuri de Guvern şi trimis Parlamentului, urmând ca Leonard Orban, propus pentru conducerea noului minister, să fie audiat luni de comisiile parlamentare şi să fie votat marţi în plenul Legislativului.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.

Calendarul pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei a fost convenit în şedinţa de marţi a coaliţiei, aşteptându-se şi decizia Birourilor Permanente ale Parlamentului, au declarat surse oficiale.

"Calendarul convenit la nivelul coaliţiei este aprobarea în şedinţa de miercuri a Guvernului a proiectului de lege privind înfiinţarea noului minister, audierea lui Leonard Orban în comisiile reunite pentru afaceri europene în prima zi a săptămânii viitoare şi votul pentru minister şi Leonard Orban marţi, 20 septembrie, în plenul Parlamentului", au arătat sursele.

Potrivit acestora, membrii coaliţiei au calculat că pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei ar fi suficiente 236 voturi.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Leonard Orban, consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, a primit acordul coaliţiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europene.

Orban a venit la şedinţa de marţi a coaliţiei, organizată la Palatul Victoria, în care s-a discutat şi despre atribuţiile noului minister, după ce, luni, a avut o discuţie pe această temă cu premierul Emil Boc.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător", stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea unui nou minister nu presupune ca toţi miniştrii să fie reaudiaţi în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obţină 235 de voturi în Parlament.

Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, în 7 iulie, că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeaşi zi, la Palatul Victoria.

Sursele au mai precizat atunci că viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziţiei României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.

În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine trimit Parlamentului propunerea ca Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mâine trimit Parlamentului propunerea ca Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei