Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Udrea: O femeie preşedinte, premier sau şef de partid important ar încuraja implicarea femeilor

Joi, 8 Septembrie 2011 (17:45:54)

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, liderul PDL Elena Udrea, susţine că dacă o femeie va deveni, în România, premier, preşedinte sau şef de partid important, aceasta ar ar fi o deschizătoare de drumuri şi ar încuraja implicarea femeilor în politică.

Udrea susţine, pe blog, că afirmaţia preşedintelui Băsescu referitoare la apariţia în PDL a unei Margaret Thatcher a generat o dezbatere publică asupra a cine poate să joace acel rol, iar în contextul în care pe 15 octombrie au loc alegerile Organizaţiei de Femei din PDL, este firesc ca subiectul să capete consistenţă.

"Eu cred că e prilejul potrivit să discutăm în general despre rolul femeii în politică. Astfel de dezbateri pun, în general, în evidenţă ambele extreme: stereotipurile care guvernează societatea cu privire la rolurile pe care femeile pot/au voie să şi le asume şi reacţia specific feministă a impunerii în orice condiţii a femeilor la vârful societăţii. În ceea ce priveşte politica, sunt poate femeia care a generat cea mai mare atenţie din partea presei şi a trebuit să mă confrunt, de-a lungul timpului, cu situaţii aproape neverosimile. Unele pozitive, cele mai multe negative. Ştiu, deci, cam care sunt comentariile pe care bărbaţii le fac atunci când se raportează la femeile-politician", scrie Udrea.

Conform acesteia, problemele majore sunt trei: 1. cum ajunge o femeie într-o funcţie înaltă?; 2. cât de sus poate fi acea funcţie?; 3. ce putem face să rezolvăm problemele create de răspunsurile la primele două întrebări?

"1. În politică, există un singur test veritabil de care se ţine cont: votul cetăţeanului. Iar acesta funcţionează numai pentru unele funcţii publice. În rest, accederea într-o funcţie e decisă de apartenenţa la un grup politic şi funcţionează mereu principiul recomandării. Adevărul este că, într-un partid, se poate promova după două criterii: susţinerea pe bază de număr (apartenenţa la un grup politic important) şi susţinerea de către o persoană de la vârf. Iar acestea sunt singurele condiţii: fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie; fie că eşti competent, fie că nu", scrie Udrea.

Ea adaugă că, statistic, bărbaţii implicaţi în politică sunt mult mai mulţi decât femeile. "Tot statistic, funcţiile de conducere ale partidelor sunt în majoritate ocupate de bărbaţi, iar nu de femei. Pe cale logică, şansele ca o femeie să atingă funcţii politice importante, fără să fie susţinute de bărbaţi, sunt destul de mici. La fel cum adevărat este şi faptul că, dacă un bărbat şi o femeie urmează aceeaşi traiectorie politică, femeia va fi infinit mai mult blamată de legăturile pe care le stabileşte decât bărbatul. Femeia va suporta, de multe ori, atacuri, injurii şi calomnii", scrie ministrul.

Ea adaugă că femeile discriminează, în acest caz, mai mult decât bărbaţii.

"Şi, culmea!, în această ultimă privinţă, femeile discriminează chiar mai mult decât bărbaţii. Pentru asta, amintesc mereu ce spunea Madeleine Albright: O femeie, după ce a ajuns într-o anumită funcţie, aruncă scara pe care a ajuns acolo, pentru ca nicio altă femeie să nu poată urca pe ea", scrie ministrul.

Ea adaugă, referitor la cât de sus este funcţia pe care o femeie o poate atinge, că femeia-politician din România a făcut progrese în ultimii douăzeci de ani. "Am ajuns până la funcţii de miniştri sau Preşedinte la Camera Deputaţilor. Nu există însă femei care să fie sau să fi fost şef de partid parlamentar (nu introduc PIN şi PC în această categorie pentru că nu au ajuns prin forţe proprii în Legislativ), Prim-ministru sau, de ce nu?, Preşedintele ţării. Există, deci, un plafon maximal prestabilit pe care-l putem atinge", scrie Udrea.

Potrivit acesteia, bărbaţilor politici nu le place să fie conduşi de femei.

"Dacă sperăm la mai mult, intrăm sigur în conflict cu un bărbat care-şi doreşte respectiva funcţie. Şi, cum ei sunt mai mulţi, acesta are câştig de cauză. De aceea, mulţi spun că o femeie nu poate câştiga Preşedinţia, pentru că bărbaţii nu votează femei. Tot de aceea, o femeie nu poate deveni Prim-ministru sau preşedinte de partid, pentru că bărbaţilor politici nu le place să fie conduşi de femei. Iarăşi stereotipuri sociale", scrie ministrul.

Ea atinge, în postare, şi subiectul legat de stereotipuri.

"Acestea se nasc şi sunt întreţinute de obişnuinţă şi ritual. Singura variantă în care lucrurile pot evolua ţin de ruperea regulii general valabile. Iar asta, în România, se poate face în două feluri: fie prin număr, fie prin excepţie. Prin număr, şi nu sunt neapărat adepta acestei variante, înseamnă să impunem normativ un procent de femei (atât la nivel de partid, cât şi la nivelul instituţiilor publice). Caz în care avem de-a face cu o renunţare, cel puţin temporară şi parţială, la principiul meritocraţiei (care nu se aplică însă nici măcar în cazul bărbaţilor). E o discriminare pozitivă. Prin excepţie, dacă o femeie, într-un moment, va accede la una dintre cele trei funcţii mai sus enumerate: Prim-ministru, Preşedinte sau şef de partid important. Acea femeie ar fi o deschizătoare de drumuri, cineva care arată că „da, se poate!” (un slogan politic celebru, construit special pe principiul anti-discriminării). Cred că asta ar încuraja implicarea femeilor în politică", scrie Udrea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Udrea: O femeie preşedinte, premier sau şef de partid important ar încuraja implicarea femeilor.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Udrea: O femeie preşedinte, premier sau şef de partid important ar încuraja implicarea femeilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat de prosti ne cred... trimis de
( 8 sep 2011, 19:32:00
Atitudinea publica a mimozei prezidentiale UDREA fata de problemele cu care se confrunta societatea romaneasca , este dupa parerea mea ,masura la cat de prosti ne cred cei ce ne conduc.
Luati ca exemplu semnificativ aceasta plosnita politica parfumata si observati-i comportamentul public (imbracaminte , atitudine, discursuri, etc) si o sa vedeti ca am dreptate. Este greseala omului de rand dar si a presei in principal ca prin mediatizare se creaza o imagine spoita fara continut. Incercati sa retineti din toate cele declarate public de E.U. sa retineti o idee valoroasa , sau un continut logic la vre-o explicatie publica. Numai baloane si sforaituri politice ce ametesc oamenii ...si e posibil sa ne ameteasca din nou anul viitor.
In popor se spune ca orice scroafa are un vis de o viata si anume acela de a se urca intr-un copac... asta dupa ce gospodarul o ingrijeste si o tine pe langa el.
Ma gandesc ca titlul articolului demasca visul de o viata a doamnei Udrea.
... si apoi sa vezi nene guitat....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei