Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoane cu handicap: Legea asistenţei sociale încurajează instituţionalizarea şi cerşitul pe stradă

Marţi, 30 August 2011 (15:19:34)

Consiliul Naţional al Dizabilităţii solicită eliminarea unei secţiuni din Legea asistenţei sociale, pentru că ar încălca drepturile persoanelor cu dizabilităţi, încurajându-le să apeleze la instituţionalizare sau să iasă la cerşit, şi ameninţă cu proteste dacă acele prevederi nu vor fi scoase.

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România susţine că secţiunea 3 din Capitolul IV al proiectului Legii de asistenţă socială încalcă flagrant drepturile persoanelor cu dizabilităţi, acestea fiind tratate, în opinia reprezentanţilor Consiliului, ca "fiinţe umane nelibere, dependente de familie şi de intenţiile protectoare confuze ale autorităţilor, fără mijloace de asigurare a propriei autonomii sau independenţe".

Reprezentanţii persoanelor cu handicap contestă decizia privind acordarea indemnizaţiei lunare pentru handicap în funcţie de situaţia familială şi socio-economică, precizând că scopul acestor indemnizaţii era să compenseze handicapul şi să ajute la integrarea socială.

"Persoana cu dizabilităţi angajată în muncă şi realizând prin aceasta venituri se confruntă cu efecte ale dizabilităţii diferite faţă de un semen cu aceleaşi probleme, îngrijit la domiciliu. Cu siguranţă obstacolele de mediu şi de ordin social, în calea celor care muncesc, sunt mai mari. Angajarea sa în muncă nu anulează impactul dizabilităţii. Indemnizaţia lunară are şi o funcţie integrativă, acordând cetăţeanului în cauză şansa de a fi autonom în relaţie cu mediul social. Absenţa indemnizaţiei compensatorii lunare proiectează automat persoana în izolare, încurajează nemunca, având efecte toxice", afirmă reprezentanţii Consiliul Naţional al Dizabilităţii.

Aceştia afirmă că prin proiectul de Lege ar urma să fie afectate şi persoanele cu handicap pensionate înainte de termen, întrucât pensia de asigurări sociale va fi calificată ca şi venit.

"Prezentul proiect de Lege, potrivit articolului 85 aruncă aproape toată responsabilitatea politicii şi serviciilor faţă de persoana cu dizabilităţi, pe umerii autorităţilor locale, dintre care, unele nu au resurse nici pentru plata utilităţilor proprii", a declarat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Radu Sergiu Ruba.

Preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România, Francisc Simon, a declarat că noul proiect de lege încurajează instituţionalizarea şi dependenţa de servicii iar instituţia asistentului personal va fi grav afectată.

"În instituţii costurile sunt exagerate. Ajung la 2.500 - 3.000 de lei pe lună, deci este o falsă economie şi o pierdere pentru bugetul de stat", a declarat Simon.

Potrivit Consiliului Naţional al Dizabilităţii, în România erau, la sfârşitul anului trecut, 693.000 de persoane cu dizabilităţi, adică 3,8 la sută din populaţia ţării, situându-ne mult sub media europeană, de zece la sută. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoane cu handicap: Legea asistenţei sociale încurajează instituţionalizarea şi cerşitul pe stradă.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoane cu handicap: Legea asistenţei sociale încurajează instituţionalizarea şi cerşitul pe stradă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei