Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2011 - Anul XVI, nr. 186 (4784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Datele privind exporturile şi industria în iunie pot încetini creşterea PIB în trimestrul doi

Marţi, 9 August 2011 (14:24:23)

Reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de "maximizarea" investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei, potrivit premierului Emil Boc.

"Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul în curs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru că el are una dintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat dimineaţă că în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industriale şi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creşterea economică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai mult în trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiile şi tot ce înseamnă lucrări", a spus Boc, prezent la Arad pentru a vizita şantierul centurii rutiere în regim de autostradă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că rezultatele din iunie au fost influenţate de tulburenţele de pe pieţele internaţionale.

"De aceea, avem două mari priorităţi: investiţiile şi fondurile europene. Repet, semnalele primite ne arată că trimestrul II s-ar putea să nu fie aşa de bun cum ne-am aşteptat", a mai spus premierul.

Surse guvernamentale au declarat la sfâşitul lunii iulie agenţiei MEDIAFAX că Guvernul mizează pe o creştere a PIB în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi datele privind evoluţia deficitului comercial şi a producţiei industriale în iunie şi în primele şase luni.

Exporturile au crescut în primele şase luni cu 28,2%, 22 miliarde de euro, mai lent decât după primele cinci luni, perioadă în care se majoraseră cu 32%. Deficitul comercial a scăzut însă cu 7% în prima jumătate a acestui an, la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile.

Producţia industrială a crescut în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută cu 7,5% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 7,7%, după ce în iunie indicatorii au fost în urcare faţă de iunie 2010 dar sub cei din mai 2010.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primul trimestru din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Datele privind exporturile şi industria în iunie pot încetini creşterea PIB în trimestrul doi.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Datele privind exporturile şi industria în iunie pot încetini creşterea PIB în trimestrul doi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei