Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2011 - Anul XVI, nr. 153 (4751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Activitatea Camerei în prima jumătate a lui 2011 - multe amânări şi adoptări tacite

Vineri, 1 Iulie 2011 (18:16:31)

Deputaţii au respins, în această sesiune parlamentară, cererea DNA de încuviinţare a arestării lui Dan Păsat (PDL), au amânat decizia în privinţa eutanasierii câinilor fără stăpân, au adoptat tacit legi din cauza absenţelor, dar au şi votat ca alegerea primarilor să se facă într-un tur.

O serie de legi considerate priorităţi legislative au fost adoptate de Camera Deputaţilor, din februarie până în iunie, printre acestea aflându-se legea zilierilor, alegerea primarilor într-un tur de scrutin, parteneriatul stat-biserică în domeniul asistenţei sociale, legea privind regimul armelor, dar şi Statutul rezerviştilor voluntari.

Şi alte proiecte, cum ar fi ordonanţa privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, comercializarea materialelor forestiere de reproducere, calitatea aerului înconjurător, modificarea Statutului poliţistului, desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi parchete au devenit legi.

Una dintre legile criticate de opoziţie, referitoare la pensiile militarilor, a fost votată de deputaţi spre sfârşitul legislaturii, dar opoziţia a contestat-o invocând imagini prezentate publicului în care doi deputaţi PDL au votat la două mâini.

Deputaţii au adoptat mai întâi pe articole şi apoi au respins la vot final proiectul de lege iniţiat de Guvern privind disponibilizările din MAI. Respingerea a fost cauzată de faptul că partidele din coaliţie nu au reuşit să strângă numărul necesar de voturi pentru a vota legea.

Şi proiectul de lege propus de Silviu Prigoană (PDL) privind legalizarea prostituţiei a fost respins de deputaţi, la fel şi cel privind schimbarea denumirii de rom în ţigan. Silviu Prigoană a fost şi primul bărbat parlamentar care a solicitat de la conducerea Camerei concediu pentru creşterea copilului, ceea ce a generat dezbateri aprinse şi opinii contrariate, chiar şi din partea colegilor săi de partid. El a liniştit spiritele, în final, spunând că a fost o glumă. Gluma a avut loc în jurul momentului în care deputaţii au respins solicitarea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării deputatului PDL Dan Păsat.

Cu toată mobilizarea făcută de Emil Boc, deputaţii PDL nu au votat în favoarea cererii de încuviinţare a arestării preventive a lui Păsat, iar votul fiind secret, puterea a dat vina pe reprezentanţii opoziţiei care nu şi-au exprimat votul. Cert este că doar 116 deputaţi au votat pentru şi 34 împotrivă.

Multe legi au fost adoptate tacit, în acest mod fiind trecute într-o singură zi chiar 18 proiecte, din cauza expirării termenului de dezbatere. Unul dintre acestea a fost cel al deputatului Mircia Giurgiu şi se referea la eliminarea articolului din legea educaţiei naţionale care prevedea că minorităţile naţionale pot să studieze Istoria şi Geografia României în limba maternă. UDMR a fost nemulţumită de acest lucru, care a atras excluderea din PDL a lui Mircia Giurgiu.

Multe legi organice, priorităţi ale Guvernului, au fost respinse pe fondul absenţelor deputaţilor de la lucrări, reprezentanţii puterii nereuşind să se adune pentru a le vota.

Deputaţii au amânat luarea unei decizii şi în privinţa eutanasierii câinilor fără stăpân, Statutului minorităţilor naţionale, propunerii legislative a PDL prin care preşedintele să fie demis la referendum doar prin votul majorităţii cetăţenilor înscrişi pe listele electorale. Au fost amânate şi reexaminările cerute de preşedintele Traian Băsescu la reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, legi adoptate "din greşeală" de reprezentanţii puterii în sesiunea parlamentară anterioară.

Lista amânărilor s-a îmbogăţit şi cu proiectul de modificare a Constituţiei trimis de preşedintele Traian Băsescu, deputaţii fiind nedumeriţi înainte de vacanţă asupra modului în care va fi dezbătut acest proiect, în camere legislative separate sau în şedinţe comune.

Meciurile dintre putere şi opoziţie au continuat şi în această sesiune parlamentară, dar nu cu aceeaşi intensitate ca în trecut, PSD şi PNL depunând doar două moţiuni simple împotriva Guvernului, şi anume "Sistemul de sănătate în România, alarmă de Cod roşu" şi "Un flagel naţional - plantele etnobotanice", respinse de Camera Deputaţilor.

Un motiv de dispută a fost propunerea opoziţiei de adoptare a unei Declaraţii împotriva unor afirmaţii făcute de oficiali ungari în România, care, în final, a fost respinsă, la un vot diferenţă, de deputaţi. Deputaţii PSD şi PNL nu au reuşit să se impună nici la înfiinţarea unor comisii parlamentare de anchetă, în cazul privatizării Petrom sau a ministrului de Externe Teodor Baconschi.

Nici migrarea deputaţilor de la un grup parlamentar la altul nu a fost ca în sesiunea trecută, doar deputatul Doru Frunzulică părăsind PSD pentru a se alătura independenţilor. În schimb, au fost vacantate două locuri de deputat, unul în urma decesului lui Victor Surdu (PSD), iar altul după ce Cătălin Cherecheş (PNL) a fost ales primar la Baia Mare.

Guvernul şi-a asumat răspunderea de trei ori, în şedinţe comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în această sesiune parlamentară.

În 8 martie a avut loc asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, iar Executivul a trecut cu bine prin singura moţiune de cenzură din acest an, intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

Opoziţia nu a mai depus moţiune de cenzură la celelate două asumări ale Guvernului, care au avut loc în 18 aprilie, în două şedinţe separate ale Parlamentului. Astfel, Guvernul a mai adoptat, prin asumarea răspunderii, legea privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic, dar şi codul dialogului social.

Parlamentarii au încheiat sesiunea lăsând şi unele restanţe la numirile în funcţii la diverse instituţii subordonate forului Legislativ întuncât puterea nu s-a înţeles cu opoziţia asupra posturilor care revin fiecărei părţi. Unele dintre restanţe le reprezintă completarea locurilor în Consiliul Naţional al Audiovizualului, numirea noilor membri ai Consilului de Supravegherea Asigurărilor, a Avocatului Poporului, toate fiind lăsate pentru sesiunea parlamentară de toamnă.

Conducerea Camerei Deputaţilor a fost preocupată, în această sesiune, şi de crearea de condiţii de siguranţă la lojele destinate invitaţilor, pentru a evita situaţia de anul trecut când un tânăr s-a aruncat de la balcon în timp ce premierul Boc respingea argumentele unei moţiuni de cenzură. În acest sens, a fost interzis în loje accesul invitaţilor pe primul rând de lângă balustradă, lucru supravegheat de persoanele de la pază şi protecţie.

Camera Deputaţilor s-a confruntat, la sfârşitul sesiunii, cu un incident în care un membru al CNA, Constantin Duţu, a venit la audieri în Parlament şi a scos un pistol de jucărie la Comisia de cultură, provocând stupoare, reacţii de teamă şi de protest din partea parlamentarilor prezenţi la şedinţă.

Acest scandal a declanşat dezbateri privind necesitatea controlului efectuat la intrarea în Palatul Parlamentului şi în cazul demnitarilor, o decizie în această privinţă fiind lăsată tot pentru toamnă.

Astfel, sesiunea de primăvară-vară a Camerei Deputaţilor, în care au fost aprobate aproximativ 500 de proiecte de lege, a fost, după cum spune şi preşedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase, "mult mai liniştită", dar şi "aglomerată şi obositoare".

Emma Toader, Alina Novăceanu 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea Camerei în prima jumătate a lui 2011 - multe amânări şi adoptări tacite.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activitatea Camerei în prima jumătate a lui 2011 - multe amânări şi adoptări tacite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei