Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iun 2011 - Anul XVI, nr. 151 (4749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul amână eliminarea subvenţiei la încălzire, pentru a finaliza schema ajutorului social

Miercuri, 29 Iunie 2011 (17:34:10)

Guvernul a decis ca ordonanţa privind eliminarea subvenţiei acoperite de la bugetul de stat la energia termică, care va genera creşterea valorii facturii la încălzire, să fie aprobată în ultima şedinţă din luna august, odată cu stabilirea ajutoarelor sociale destinate familiilor cu venituri mici.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, pe agenda căreia s-a aflat şi ordonanţa de urgenţă privind eliminarea subvenţiei la încălzire, act normativ amânat însă pentru finele lunii august spre a fi aprobat odată cu ajutoarele sociale destinate persoanelor cu venituri reduse.

"În privinţa subvenţiei la energia termică, am convenit că în ultima şedinţă din luna august a Guvernului vom adopta programul complet în ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire pentru populaţie în perioada iernii. Asta înseamnă că subvenţia, sub forma ajutoarelor de încălzire, va fi direcţionată cu iarna acestui an spre categoriile sociale cele mai defavorizate, iar cei care au resurse materiale mari sau firme care beneficiază în continuare de subvenţia statului nu vor mai primi susţinerea pe care o au astăzi. Persoanele care sunt cele mai vulnerabile şi cu veniturile cele mai mici vor avea un plus de ajutor pentru plata facturii la energia termică pe perioada sezonului rece", a declarat premierul Emil Boc, în şedinţa de guvern.

El a precizat că întregul pachet de acte normative va fi elaborat de Ministerul de Interne, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, urmând să fie aprobat în ultima şedinţă de guvern din luna august şi aplicat începând cu toamna acestui an.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la începutul lunii mai, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional ca, până la sfârşitul lunii august, să elimine subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primăriilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că, potrivit unor calcule preliminare, eliminarea subvenţiei la energia termică va impune acordarea ajutorului statului doar pentru familiile cu un venit net pe membru de până la 850 lei, în timp ce persoanele cu venituri mai mari vor fi obligate să suporte o creştere a valorii facturii la încălzire.

O ordonanţă de urgenţă deja elaborată de Guvern, prezentată săptămâna trecută de MEDIAFAX, relevă că Executivul nu va mai stabili preţuri de referinţă pentru încălzirea populaţiei şi va permite primarilor să aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decât cel solicitat de către furnizor, dar îi va obliga să acopere diferenţa doar de la bugetul local, sub sancţiunea sistării altor fonduri.

Ordonanţa impune autorităţii locale să acopere doar din bugetul local, nu şi din cel central, sumele reprezentând diferenţa dintre preţul energiei livrate de către furnizor şi preţul local aferent energiei termice facturate populaţiei.

"În cazul în care autorităţile executive nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică, la sesizarea scrisă a acestora, direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote defalcate din impozitul pe venit până la efectuarea plăţilor", se arată în ordonanţă.

Cotele defalcate din impozitul pe venit sunt una dintre principalele surse de alimentare de către Guvern a bugetului local.

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică. Sistemul este aplicat în baza preţurilor locale de referinţă.

La sistemul centralizat sunt racordate în prezent 1,54 milioane apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane locuinţe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul amână eliminarea subvenţiei la încălzire, pentru a finaliza schema ajutorului social.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul amână eliminarea subvenţiei la încălzire, pentru a finaliza schema ajutorului social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei