Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: La Consiliu s-a adoptat o minută - noile condiţii Schengen nu se aplică României

Vineri, 24 Iunie 2011 (15:52:25)

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, că a fost adoptată la Consiliul European o minută la concluziile lucrărilor în care se arată că reglementările privind consolidarea guvernanţei Schengen nu se vor aplica României şi Bulgariei, precizând că a acceptat noile condiţii "din interiorul Schengen".

Preşedintele a declarat că a afirmat la Consiliu că România susţine reglementările privind întărirea guvernanţei Schengen "din interiorul" acestui Spaţiu.

El a mai spus că şefii de stat şi de guvern din UE au stabilit, printe altele, posibilitatea introducerii unor controale la graniţă în unele state în cazuri excepţionale în condiţiile în care presiunea migraţionistă la frontierele Spaţiului este foarte mare, dar fără a afecta drepturilor cetăţenilor UE.

El a mai spus că a avut discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez şi cu premierul olandez.

Preşedintele a mai spus că la Consiliu a fost adoptată o minută la consluzii, care de obicei nu se face publică, în care se arată că noile reglementări privind întărirea guvernanţei Schengen nu se aplică în cazul aderării României şi Bulgariei.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că articolele 20, 21 şi 23 din concluzii fac referire la întărirea guvernanţei Schengen.

El a subliniat că aceste articole nu pot avea influenţe asupra României şi Bulgariei "şi din punct de vedere practic".

"Ceea ce am vrut eu, în intervenţiile mele, a fost să nu existe nici măcar unfluenţe politice, nu numai practice", a afirmat şeful statului.

Potrivit afirmaţiilor sale, cele trei paragrafe stabilesc ca, până în septembrie, Comisia Europeană va prezentae măsuri care "să respecte principiile stabilite, dar care să stabilească guvernanţa Schengen".

"Oricum, nici practic, nu erau aplicabile României şi datorită faptului că şi acele măsuri care vor fi prezentate Consiliului în septembrie vor trebui aprobate tot de Consiliu, în care suntem şi noi şi bulgarii", a explicat Traian Băsescu.

"Discuţiile au fost legate de faptul că putem accepta 20-22 dacă acestea vizează aderarea viitoarelor state care solicită accesul în Schengen, nu România şi Bulgaria, a căror proces de evaluare s-a încheiat, lucru consfinţit chiar acum, în iunie, când Consiulul JAI, care a concluzionat încheierea procesului de evaluare. Primind asigurări că România şi Bulgaria nu fac obiectul propunerilor din 20, 21 şi 22 am devenit un susţinător al lor, din interior, nu din afară, sens în care s-a făcut şi o minută a concluziilor, care nu se dă de regulă publicităţii, din care rezultă clar că nu sunt aplicabile României şi Bulgariei, cu perspectiva în septembrie să se stabilească un calendarde intrare", a spus Băsescu

Întrebat dacă există vreo garanţie că viitoarele criterii nu se vor aplica şi României şi Bulgariei, şeful statului a afirmat că există minuta.

"Dar aici este, în acelaşi timp, şi o chestiune şi de încredere. Aici au discutat şefi de stat şi de guvern, trebuie să respectăm ce-am stabilit", a ţinut să precizeze acesta. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: La Consiliu s-a adoptat o minută - noile condiţii Schengen nu se aplică României.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: La Consiliu s-a adoptat o minută - noile condiţii Schengen nu se aplică României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei