Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BERD: Economia României nu se întoarce în recesiune, indiferent de cum evoluează situaţia din Grecia

Duminică, 5 Iunie 2011 (17:13:45)

Economia României nu se va întoarce în recesiune, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia, iar băncile elene vor continua să sprijine subsidiarele, afirmă Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Intrarea în incapacitate de plată a Greciei este o posibilitate din ce în ce mai vehiculată pe pieţele internaţionale în ultima perioadă, în condiţiile în care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) şi are probleme în îndeplinirea obiectivelor din acordul cu UE şi FMI de a reduce deficitul bugetar. Un eventual default al Greciei (intrare în incapacitate de plată) ar propaga într-o primă fază efecte negative pe canalul financiar pentru ţările care au expunere pe datoria statului elen.

"Nu vedem probabilă o întoarcere în teritoriu negativ a economiei României, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia. Ne aşteptăm, în schimb, la o creştere modestă a PIB în 2011, urmată de un avans mai robust în anii care urmează", a declarat Sanfey pentru MEDIAFAX.

BERD estimează pentru acest an o creştere a economiei României de 1,8%, scenariul fiind uşor mai optimist faţă de proiecţia autorităţilor române şi a FMI, care anticipează un avans de 1,5%. România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, când economia a crescut cu 0,6%.

Potrivit economistului BERD, agravarea situaţiei economice în Grecia ar avea consecinţe asupra tuturor statelor europene, însă economia României beneficiază de avantajul că este destul de diversificată atât în structură, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile sale comerciale.

"Cu toate că există o anumită expunere directă faţă de Grecia, orice efect advers se va simţi indirect, prin impactul pe care îl va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculăm asupra posibilităţii ca Grecia să intre în incapacitate de plată", a adăugat Sanfey.

Pe canalul financiar, oficialul BERD a arătat că până în prezent băncile greceşti şi-au arătat întreg sprijinul pentru subsidiarele din România şi din regiune, şi crede că această situaţie va continua.

Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi Bancpost (Eurobank) se află printre cele mai mari zece bănci din România. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (NBG), Piraeus şi ATEbank.

În primul trimestru al acestui an, patru din cele şase bănci elene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitul înainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime faţă de perioada anterioară.

Emporiki nu a publicat rezultatele financiare din România pentru primul trimestru. Emporiki Bank of Greece este controlată de Credit Agricole, a treia mare bancă franceză, care deţine peste 90% din acţiunile băncii elene.

BERD a acordat la finele anului trecut Alpha Bank România, Piraues Bank România şi Bancpost linii de credit în valoare cumulată de 335 milioane euro pentru sprijinirea creditării companiilor private.

Moody's a anunţat miercuri că a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma noi retrogradări.

FMI a avertizat că ar putea bloca plata următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul către Grecia (din pachetul total de finanţare de 110 miliarde de euro), dacă Uniunea Europeană nu garantează că va acoperi necesarul de finanţare al statului elen în următorii ani. Oficialităţile europene încearcă să ajungă la un consens pentru un nou pachet de bailout care să permită Atenei să evite restructurarea datoriilor, procedură care ar fi privită ca un default în zona euro de analişti şi investitori.

Înfiinţată la sfârşitul Războiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste să facă tranziţia la economia de piaţă, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare finanţează proiecte în 29 de ţări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BERD: Economia României nu se întoarce în recesiune, indiferent de cum evoluează situaţia din Grecia.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BERD: Economia României nu se întoarce în recesiune, indiferent de cum evoluează situaţia din Grecia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei