Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2011 - Anul XVI, nr. 125 (4723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: Peste 27.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru, cele mai multe în industrie

Luni, 30 Mai 2011 (14:27:07)

Numărul locurilor de muncă vacante în primele trei luni a fost de 27.300, în creştere cu 6.900 de posturi faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu 1.700 faţă de ianuarie- martie 2010, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

"În trimestrul întâi din 2011, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,69%, în creştere cu 0,18 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,01 puncte procentuale", se arată într-un comunicat al INS.

În perioada analizată cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,21%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit industria extractivă (0,02%), respectiv activitatea de învăţământ (0,13%).

Peste o treime (9.200) din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,95%. Circa 12% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (3.400 locuri vacante), iar puţin peste 10% în administraţia publică (2.800 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (500 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,3%) din numărul total al locurilor de muncă vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în industria extractivă şi în tranzacţii imobiliare (10, respectiv 60 locuri vacante).

În comparaţie cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au constatat creşteri atât ale ratei locurilor de muncă vacante, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante.

Cele mai importante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+0,79 puncte procentuale), urmate de activităţile de agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,59 puncte procentuale). La polul opus, cu cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-0,09 puncte procentuale).

În privinţa numărului locurilor de muncă vacante, cele mai importante majorări s-au evidenţiat în industria prelucrătoare (+2.400 locuri vacante), urmată de activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+1.200 locuri vacante). Uşoare scăderi ale indicatorului s-au înregistrat în câteva activităţi economice, cele mai mari fiind în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-50 locuri vacante), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (-40 locuri vacante).

Faţă primul trimestru al anului anterior, în hoteluri şi restaurante (+0,30 puncte procentuale) s-a înregistrat cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante, urmată de industria prelucrătoare (+0,26 puncte procentuale), aceasta din urmă înregistrând şi cea mai mare creştere a numărului locurilor de muncă vacante (+2.500 locuri vacante). Cea mai vizibilă diminuare a locurilor de muncă vacante faţă de perioada analizată s-a regăsit în administraţia publică, atât în ceea ce priveşte rata (-0,92 puncte procentuale), cât şi numărul (-3.700 locuri vacante).

În ianuarie-martie 2011, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante s-a constatat pentru muncitorii necalificaţi - grupa majoră 9 (1,06%), respectiv pentru operatorii la instalaţii şi maşini; asamblorii de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,95%). În privinţa numărului locurilor de muncă vacante, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată s-a referit la ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (5.700 locuri vacante), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (5.100 locuri vacante). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în rândul lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,25% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 50 locuri vacante). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: Peste 27.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru, cele mai multe în industrie.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: Peste 27.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru, cele mai multe în industrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei