Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mai 2011 - Anul XVI, nr. 124 (4722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANSVSA: În România nu sunt loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu E.coli

Duminică, 29 Mai 2011 (19:12:30)

În România nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu bacteria E.coli, a anunţat, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că cei care s-au îmbolnăvit nu au spălat bine legumele înainte de a le consuma.

Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii.

"Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", a precizat sursa citată.

ANSVSA menţionează că infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E.coli) a fost posibilă, potrivit datelor transmise de autorităţile sanitare veterinare germane, din cauza faptului că acestea nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă.

"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm! De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Creţan, citat în comunicat.

Numărul persoanelor care au decedat în Germania din cauza răspândirii bacteriei E.coli, depistată în castraveţi, a ajuns la cel puţin zece, informează BBC News online.

Castraveţii, despre care se crede că au fost importaţi din Spania, au fost contaminaţi cu bacteria E.coli, numeroase persoane, poate chiar câteva sute, prezentând tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).

Oficiali din Cehia au declarat că transporturi de castraveţi probabil au fost exportate acolo, la fel ca şi în Austria, Ungaria şi Luxemburg.

Formele agresive de E.coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zona oraşului Hamburg.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor a anunţat că este vorba de una dintre cele mai "ample epidemii de tip SHU din lume şi cea mai amplă înregistrată în Germania".

Cazuri ale sindromului hemolitic uremic au fost raportate şi în Suedia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie, la persoane care au călătorit în Germania.

Helge Karch, profesor la Universitatea Munster, a avertizat că epidemia nu s-a încheiat: "Este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om. Este nevoie de o grijă specială pentru igiena personală".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANSVSA: În România nu sunt loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu E.coli.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANSVSA: În România nu sunt loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu E.coli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei