Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadîr vroia să se retragă din grupare pentru că Liviu Durbac nu respecta regulile

Vineri, 27 Mai 2011 (18:11:20)

Directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, a vrut să se retragă din grupare, în decembrie 2010, din cauza "disidenţelor interne", după ce anterior îi atrăsese atenţia lui Eugen Bogatu că Liviu Durbac "nu respectă regulile instituite la nivelul grupului".

În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată că Sunai Cadîr, directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, a luat legătura cu comisionarul vamal Dragoş Iulian Tudoran, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, căruia i-a cerut ajutorul cu privire la Eugen Bogatu şi Liviu Durbac.

Astfel, în 14 decembrie 2010, Sunai Cadîr a discutat cu Dragoş Tudoran, pe care "l-a asigurat că un control al DRAOV nu va constata absolut nimic compromiţător pentru activitatea grupului infracţional". O zi mai târziu Cadîr a primit un cadou din partea comisionarului vamal Dragoş Tudoran.

În 16 decembrie 2010, Cadîr i-a cerut sprijinul lui Dragoş Tudoran, pentru ca acesta să-i ceară ajutorul şi lui Eugen Bogatu legat de faptul că Liviu Durbac nu respectă regulile instituite la nivelul grupului infracţional şi "acţionează uneori după bunul său plac", fără a se consulta cu membrii grupării, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.

După o săptămână, Tudoran s-a întâlnit cu Cadîr pentru a-i cere sprijinul, în condiţiile în care brigada trimisă de DRAOV la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea a început să facă "un control fizic sever" mai multor containere ce erau introduse în ţară de membrii grupului infracţional.

Trei zile mai târziu, Cadîr i-a anunţat pe unii dintre membrii grupului infracţional, printre care şi Dragoş Tudoran, că intenţionează să se retragă din grup, din cauza "disidenţelor interne".

Între timp, Tudoran a luat legătura cu adjunctul şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, pe care l-a pus în temă cu intenţia lui Sunai Cadîr de a ieşi din grupare, potrivit informaţiilor ce se regăsesc în motivarea instanţei supreme.

Astfel, în 24 decembrie 2010, în cursul unei discuţii purtate cu Dragoş Tudoran, Bratu şi-a exprimat temerile legate de scindarea grupului infracţional ca urmare a "atitudinii disidente" a lui Sunai Cadîr, concretizată în trimiterea unei brigăzi de control la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea.

"În aceeaşi zi, Bratu, într-o nouă discuţie cu Tudoran, s-a referit pe larg la posibilitatea scindării grupului infracţional. Bratu a primit un aparat telefonic special dotat cu o cartelă nouă de la membrii grupului infracţional, schimbat periodic pentru a comunica direct cu aceştia, în special cu Eugen Bogatu şi cu Dragoş Tudoran".

Trei zile mai târziu, Bratu i-a spus lui Tudoran că a discutat personal cu Cadîr pentru aplanarea diferendelor apărute în interiorul grupului infracţional, se mai arată în documentul citat.

Numele şefului ANAF Sorin Blejnar este invocat într-o discuţie între Tudoran şi Bratu din 24 decembrie 2010, pe tema intenţiei lui Sunai Cadîr de a se retrage din "grupul infracţional organizat".

În acest context, cei doi spun că Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ar urma să discute cu Blejnar "acolo", "pe 26".

"În perioada indicată, atât inculpatul Durbac Liviu Adrian, cât şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, s-au găsit în SUA", notează anchetatorii.

"T.D.I.: Mă. Ideea e că îşi joacă o carte ăsta (Cadîr Sunai, n.r.). Cică nu se mai face restructurarea că au primit aviz negativ de la Justiţie a doua oară.(...)

T.D.I.: Şi acum el zice «măi, nu, eu m-am săturat de toate frecuşurile astea, nu ştiu ce, eu vreau să mă retrag».

T.D.I.: (…) Face toată chestia asta ca să-şi păstreze postul.

B.L.: Să-şi păstreze funcţia.

T.D.I.: Că n-a fost bine… A fost bine, se putea şi mai bine, nu ştiu ce tot zicea el acolo, vrea să se retragă şi din Container Clearance Services şi Dolce Vita, ştii?

(...)

Dar să rămână el, să facă el aici. Cred. Asta vreau, ştii? Adică să ne rupem cumva, ştii?

(...)

Că s-a săturat de toate frecuşurile astea, că el încearcă să facă ceva şi că e interpretat greşit, că are nu ştiu ce război cu nu ştiu cine şi... Înţelegi? N-a zis nimic de Brigadă.

B.L.: OK. Vorbesc eu şi cu Jupânu’, acolo.

T.D.I.: Da.

B.L.: Dacă avem acceptul, îl sunăm pe ăla, peste mări.

(...)

B.L.: Ce a zis, că se întâlneşte cu ăstălaltul?

T.D.I.: Ţi-am zis, nu, se întâlneşte şi cu, ă, cu Sorin şi cu….

B.L.: Cine se întâlnesc?

T.D.I.: Cowboy-ul (Liviu Durbac, n.r.) se întâlneşte cu Sorin (preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, n.r.) acolo?

B.L.: Da, da.

T.D.I.: A! A plecat şi Sorin acolo?

B.L.: Da, pe 26, nu ştiu cât zicea."

Cadîr Sunai este printre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa, fiind acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Acesta era numit codat "T3", de la Tomis 3, zona din Constanţa unde se găseşte sediul DRAOV, instituţie condusă de acesta.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.

Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadîr vroia să se retragă din grupare pentru că Liviu Durbac nu respecta regulile.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadîr vroia să se retragă din grupare pentru că Liviu Durbac nu respecta regulile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei