Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mai 2011 - Anul XVI, nr. 114 (4712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barroso, răspunzând PSD privind votul prin corespondenţă: CE nu are competenţă

Marţi, 17 Mai 2011 (15:52:28)

Votul în campania electorală este o modalitate esenţială de exprimare a drepturilor cetăţenilor de a participa la viaţa democratică a UE, precizează preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-un răspuns la o scrisoare a PSD prin care era reclamat proiectul legii votului prin corespondenţă.

"Votatul în campania electoarală este o modalitate esenţială de exprimare a drepturilor cetăţenilor de a participa la viaţa democratică a Uniunii Europene, care este un drept de necontestat în Articolul 10(3) al Tratatului Uniunii Europene", se arată în scrisoarea semnată de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX de către Biroul de presă al PSD.

Barroso precizează în răspunsul transmis că CE nu are competenţă pentru a interveni în astfel de cazuri. "Regret să va informez că nu este posibil pentru Comisie să intervină în această problemă", scrie Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene menţionează că CE nu deţine o putere generală de a interveni în domeniul alegerilor. "Ar putea acţiona în acest sens doar dacă legislaţia Uniunii Europene ar fi implicată. Legislaţia UE garantează cetăţenilor Uniunii dreptul de a participa la alegeri, în statele membre UE, chiar şi fără a avea naţionalitatea statului respectiv. Aceste drepturi au fost implementate în cadrul Directivei 94/80/EC şi respectiv 93/109/EC, care prezintă de asemenea detaliat aceste drepturi. Principiile generale în legătură cu alegerile Parlamentului European, aplicate în cadrul tuturor statelor membre, sunt detaliate în Articolul 1976, ce priveşte votul în statele membre a Parlamentului European, ce garantează totodată că alegerile sunt susţinute de principiul dreptului la un vot liber şi în secret", explică Barroso.

Preşedintele CE menţionează că alte aspecte legate de responsabilitatea statelor membre în cadrul alegerilor includ participarea cetăţenilor la alegerile naţionale şi aspecte tehnice detaliate în ceea ce presupune votul prin e-mail.

Răspunsul semnat de preşedintele Comisiei Europene vine după ce deputatul PSD Cristian Rizea a reclamat, într-o scrisoare deschisă adresată la 10 februarie lui Jose Manuel Barroso, "modul abuziv" prin care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ar încerca să legalizeze votul prin corespondenţă, solicitând şefului Comisiei Europene "anularea" acestui proiect de lege.

"Modul abuziv prin care Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, încearcă să legalizeze votul prin corespondenţă ne determină să vă adresăm această scrisoare, pentru a atrage atenţia asupra unor fapte ilegale ce se desfăşoară în această ţară. Solicităm Comisiei de la Veneţia să nu avizeze favorabil proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, deoarece, în caz contrar, vom fi martorii unei imense nedreptăţi cauzate de frauda pe care actuala putere o pregateşte pentru alegerile parlamentare din 2012 şi prezidenţiale din 2014", se arăta în scrisoarea deschisă a deputatului Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barroso, răspunzând PSD privind votul prin corespondenţă: CE nu are competenţă.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barroso, răspunzând PSD privind votul prin corespondenţă: CE nu are competenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei