Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2011 - Anul XVI, nr. 109 (4707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diniţă: România face progrese privind siguranţa rutieră; numărul morţilor a scăzut cu 20 la sută

Miercuri, 11 Mai 2011 (15:07:15)

Comisarul şef de poliţie Lucian Diniţă, director al Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), afirmă că, de doi ani, România înregistrează un progres în ceea ce priveşte siguranţa rutieră, numărul persoanelor decedate reducându-se cu 20 la sută.

Lucian Diniţă a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că acest lucru reprezintă o performanţă, fiindcă a scădea numărul persoanelor decedate cu 20 la sută "nu e aşa de simplu, ţinând cont de infrastructură, de civilizaţie, de pregătirea şoferilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"De doi ani încoace, România înregistrează un progres în ceea ce înseamnă siguranţă rutieră. Să scazi numărul persoanelor decedate cu 20 la sută nu e aşa de simplu, ţinând cont de infrastructură, de civilizaţie, de pregătirea şoferilor. Iată că eforturile noastre se văd şi este evident că societatea civilă a răspuns chemărilor pe care Poliţia Rutieră le-a făcut în domeniul strict de competenţă. În primele patru luni, s-au redus accidentele rutiere şi consecinţele acestora", a spus Diniţă.

El a reamintit că, în 2008, România era nominalizată de Comisia Europeană ca o ţară cu siguranţă rutieră scăzută.

"Eram pe penultimul loc, pe ultimul fiind Malta, cu o singură autostradă şi diverse drumuri ce o intersectează. Raportat la statele mari, putem spune că eram pe ultimul loc. Acum am ajuns sub linia de jumătate, dar încă am depăşit alte state în ceea ce priveşte siguranţa rutieră", a spus el.

Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR a adăugat că întreaga activitate în acest domeniu este bună.

"Am avut şi situaţii de corupţie săvârşite de persoane care nu au înţeles care e menirea lor, ce trebuie să facă. Unii probabil că aşa au fost obişnuiţi, dar ceea ce încercăm împreună e un plan comun de măsuri, între Direcţia Rutieră şi Direcţia Generală Anticorupţie. Pe de-o parte, sunt activităţi de prevenţie, iar, pe de altă parte, sunt testele. E vorba de controale pe care Poliţia Rutieră le face şi teste pe care le face DGA", a declarat el.

De altfel, acesta a fost şi scopul vizitei de miercuri de la Bistriţa a lui Lucian Diniţă, care a participat la o instruire a poliţiştilor care acţionează pe linie rutieră sub aspectul ţinutei, al atitudinii, al comportamentului, al aplicării legii şi, nu în ultimul rând, al combaterii elementelor care duc la corupţie.

"E esenţial de ştiut că, încă din mai 2010, Poliţia Rutieră a elaborat un program de atitudine şi acţiune pentru 2010-2012, un fel de strategie pentru perioada amintită, în care, pe lângă obiective strategice, avem şi principii de atitudini şi acţiuni", a explicat el.

El a dat ca exemplu faptul că orice şofer, atunci când este oprit, coboară din maşină şi merge la autospeciala de Poliţie.

"E interzis prin lege, or, atâta timp cât e interzis, şoferul trebuie să se conformeze indicaţiilor pe care i le dă poliţistul rutier. E interzis să-i spună chiar şi poliţistul să meargă la maşină. Reinstruirea are ca obiectiv readucerea aminte a comportamentelor civilizate, a modului de adresare şi, nu în ultimul rând, aplicarea corectă a legii", a spus Diniţă.

El a menţionat că, în orice întâlnire, dacă apare un poliţist, toată lumea începe să îi povestească despre cum "s-a descurcat" în diverse evenimente rutiere, or aceste lucruri trebuie să dispară, în opinia sa.

"Eu cred că a venit momentul în care parteneriatul între Poliţie, în general, cea Rutieră, în special, şi societatea civilă trebuie să-şi arate şi roadele. Ideea este că ne dorim ca comportamentul civilizat promovat de Poliţie să se regăsească în societate şi societatea să răspundă cu aceeaşi monedă. Nu se va întâmpla curând, dar ziua de azi trebuie să fie un început", a spus Diniţă, adăugând că Poliţia Rutieră este deschisă la un astfel de parteneriat şi există semnale că acest deziderat este aproape de a se împlini.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diniţă: România face progrese privind siguranţa rutieră; numărul morţilor a scăzut cu 20 la sută.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diniţă: România face progrese privind siguranţa rutieră; numărul morţilor a scăzut cu 20 la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei