Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2011 - Anul XVI, nr. 103 (4701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: După două zile de controale pentru muncă la negru au fost încheiate 42.000 contracte de muncă

Miercuri, 4 Mai 2011 (14:59:18)

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, că după două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost încheiate 42.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că "42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi un salariu conform legilor".

Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus că în 2 şi 3 mai au fost făcute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea şi eliminarea muncii la negru, în urma cărora au fost înregistrate 42.000 de contracte de muncă.

"Dacă, în general, într-o zi se înregistrau 10-12 contracte, astăzi, în doar două zile s-au înregistrat 42.000 de contracte de muncă, fapt ce subliniază eficienţa Codului Muncii şi a faptului că aceste controale pe care le-am dispus într-o manieră centralizată, cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Financiare şi a Inspecţiei Muncii îşi arată roadele", a precizat Emil Boc, la ieşirea din sediul Ministerului Muncii.

El a precizat că prin încheierea acestor contracte de muncă "42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi, evident, un salariu conform legilor acesei ţări".

Emil Boc a adăugat că aceste controale vor continua şi că le-a transmis tuturor inspectorilor de muncă din ţară că obiectivul principal este să fie încheiate cât mai multe contacte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale sau, dacă este cazul, penale.

Ministrul interimar al Muncii a adăugat că în cele două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost date amenzi de 8,2 miliarde de lei vechi.

Premierul Emil Boc anunţa, vineri, după o întâlnire cu şefii inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), că a aprobat planul de acţiune al Inspecţiei Muncii, Poliţiei, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor începe să facă verificări în toată ţara.

Emil Boc a precizat că scopul acestor controale este să crească numărul contractelor de muncă astfel încât statul să plătească mai puţin pentru asistenţa socială.

Ministrul intermar al Muncii a mai spus că a transmis şefilor inspectoratelor de muncă că nimeni nu este mai presus de lege, iar ei nu răspund în faţa unui politician local, întrucât au un singur stăpân: legea.

"Voi evalua lunar activitatea şefilor ITM şi voi lua decizii. Nu au obligaţii decât faţă de lege. Sper ca şi celelalte instituţii ale statului să dea dovadă de intransigenţă", a mai spus Boc.

El a adăugat că echipele mixte de control vor merge mai întâi acolo unde evaziunea fiscală este mai mare şi s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi muşamalizate neregulile descoperite.

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă pâna la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: După două zile de controale pentru muncă la negru au fost încheiate 42.000 contracte de muncă.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: După două zile de controale pentru muncă la negru au fost încheiate 42.000 contracte de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei