Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 apr 2011 - Anul XVI, nr. 76 (4674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botoşani: Sindicaliştii spun că prin plafonarea salariilor Guvernul continuă umilirea profesorilor

Vineri, 1 Aprilie 2011 (16:05:28)

Liderii sindicatelor din învăţământul botoşănean critică decizia Guvernului de a plafona salariile din întreg sistemul de învăţământ, considerând că aceasta face doar să umilească profesorii, în condiţiile în care le-au fost anulate şi celelalte drepturi financiare.

Potrivit preşedintelui Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani, Maria Ţipirigan, intenţia Guvernului de a plafona salariile cadrelor didactice este doar încă o formă de a umili profesorii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aceasta atitudine a Guvernului nu face decât să umilească în continuare profesorii. Evident că, dacă aceasta lege va trece, vom sesiza Curtea Constuţională pentru că aşa ceva nu este constituţional", a declarat Maria Ţipirigan.

Ea şi-a exprimat speranţa că un asemenea act normativ nu va fi adoptat de Parlament.

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, Liviu Axinte, a declarat că plafonarea salariilor cadrelor didactice se adaugă anulării altor drepturi financiare de care beneficiau profesorii.

"Nu se mai acordă salariul de merit de 15 la sută, nu se mai acordă al 13-lea salariu, nu se mai acordă fondul de premiere de 2 la sută, nu se mai acordă sporuri de ecran, de bibliotecă. Tot, tot este tăiat", a spus Axinte.

El a arătat că, în aceste condiţii, fondul de salarii în plată în 2011 este cu mult mai mic faţă de fondul de salarii aflat în plată în 2008.

"Vorbim de o amputare serioasă a veniturilor din sistemul educaţional la nivelul întregii ţării şi chiar în judeţele unde s-ar aplica hotărârile judecătoreşti", a precizat Liviu Axinte.

El a mai declarat că decizia Guvernului de a plafona salariile cadrelor didactice va transforma angajaţii din şcoli în agenţi electorali contra Guvernului atunci când va veni momentul.

Cadrele didactice din zeci de şcoli din judeţul Botoşani care au obţinut în instanţă, prin hotărâri definitive, irevocabile şi executorii reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008 au intrat în grevă în urmă cu trei săptămâni, nemulţumite că nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie.

Profesorii botoşăneni au renunţat miercuri la protest după ce a început să li se achite salariile, integral pentru cei care nu au obţinut hotărâri judecătoreşti şi parţial pentru celelalte cadre didactice, în condiţiile în care fondul de salarii pe trimestrul I a fost suplimentat cu 2,7 milioane de lei din transferul sumei din trimestrul III.

Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.

Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.

"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.

Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.

Proiectul relevă că salariile brute de încadrare pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată şi la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime cuprinsă între doi şi şase ani.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botoşani: Sindicaliştii spun că prin plafonarea salariilor Guvernul continuă umilirea profesorilor.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botoşani: Sindicaliştii spun că prin plafonarea salariilor Guvernul continuă umilirea profesorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei