Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2011 - Anul XVI, nr. 70 (4668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Organizaţia "Salvaţi Copiii" solicită MS reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf

Vineri, 25 Martie 2011 (15:09:36)

Organizaţia "Salvaţi Copiii" solicită Ministerului Sănătăţii reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf, atrăgând atenţia că măsurile Guvernului în perioda de criză economică ar trebuie să vizeze întărirea protecţiei sociale pentru categoriile vulnerabile, se arată într-un comunicat.

Organizaţia neguvernamentală susţine că intenţia Ministerului Sănătăţii de a limita acordarea gratuită de lapte praf copiilor reprezintă o măsură gravă, ale cărei consecinţe se vor resimţi la nivelul malnutriţiei şi al mortalităţii infantile şi vor determina o creştere a numărului de copii cu probleme medicale cauzate de o alimentaţie insuficientă.

"Reducerea cu câteva milioane de lei a costurilor bugetare se va face cu preţul sănătăţii şi al vieţii a zeci de mii de copii între 0 şi 12 luni", susţine "Salvaţi copiii".

Organizaţia solicită reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf şi atrage atenţia că măsurile Guvernului în perioda de criză economică nu ar trebui să fragilizeze şi mai mult viaţa categoriilor vulnerabile.

Criteriile de acordare a laptelui praf gratuit vor fi revizuite, iar categoriile de beneficiari vor fi limitate la copii care nu primesc lapte matern, a căror mamă a decedat sau care sunt adoptaţi, fără ca produsul să mai fie eliberat copiilor care au lapte matern, dar o creştere necorespunzătoare.

Criteriile care vor fi aplicate de către autorităţi la distribuirea laptelui praf au fost prezentate, miercuri, de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

"Vom reviziui criteriile pe baza cărora laptele praf va fi acordat şi vom limita exact la acele categorii de copii, între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, aşa cum scrie legea. Astăzi, din păcate, din cauza unor norme aflate în vigoare din 2007, există posibilitatea unor prescrieri medicale pentru copii care au lapte matern, dar au o creştere necorespunzătoare", a spus Cseke.

El a arătat astfel că de lapt praf vor mai beneficia doar copiii care nu primesc lapte matern, a căror mamă a decedat sau care sunt adoptaţi într-un centru de plasament. Prevederea actuală conform căreia poate beneficia de lapte praf şi un copil care primeşte lapte matern, dar nu are o dezvoltare corespunzătoare va fi însă considerată ca ieşind din normele legale şi revizuită.

Ministerul de resort a anunţat că Direcţiile de sănătate publică vor primi, în perioada următoare, cinci milioane de lei pentru achiziţia de lapte praf la nivel local, acest produs fiind distribuit în 2011 numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame nu pot alăpta sau au decedat.

Produsul va fi distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării, cum ar fi boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi şi eclampsie, infromează, miercuri, într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţi ai opoziţiei au atenţionat recent că statul a sistat acordarea gratuită de lapte praf pentru copii invocând lipsa banilor, valoarea acestui ajutor ridicându-se la 15 milioane lei anual. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Organizaţia "Salvaţi Copiii" solicită MS reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Organizaţia "Salvaţi Copiii" solicită MS reconsiderarea politicii de acordare a laptelui praf5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei