Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2011 - Anul XVI, nr. 57 (4655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNSAS nu-l reclamă pe Voiculescu la Parchet pentru fals, prin noua lege pierzând această atribuţie

Joi, 10 Martie 2011 (15:43:32)

CNSAS nu poate sesiza procurorii în legătură cu un posibil fals în declaraţii comis de senatorul Dan Voiculescu, aşa cum a făcut-o în cazul fostului deputat Mona Muscă, întrucât şi-a pierdut acest atribut odată cu modificarea legii de funcţionare, după decizia CC dată chiar în dosarul liderului PC.

Surse din CNSAS au declarat însă, pentru MEDIAFAX, că un asemenea demers poate fi iniţiat "de oricine este interesat".

"Mandatul CNSAS, conform noii legi, se opreşte odată cu decizia definitivă a instanţei", au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei, precizând că "atributul" de a-i reclama procurorilor pentru fals pe cei care au semnat declaraţii contrazise de instanţă a dispărut odată cu modificarea legii, în urma deciziei date de judecătorii Curţii Constituţionale după ce au fost sesizaţi chiar în cazul lui Dan Voiculescu.

"Cazul Voiculescu este diferit de cazul Monei Muscă, să zicem. La acel moment, legea după care funcţionam ne permitea, ba chiar ne obliga pe noi, ca instituţie, să facem sesizarea la Parchet. Acum, în noua lege, această prevedere nu mai există", au continuat sursele citate.

Reprezentanţii Direcţiei Juridice din CNSAS au afirmat însă că sesizarea Parchetului în legătură cu Dan Voiculescu "poate fi făcută de oricine este interesat".

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, irevocabil, joi, că vicepreşedintele Senatului şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a colaborat cu fosta Securitate, sub numele conspirativ "Felix".

Voiculescu anunţa, în urmă cu mai bine de o săptămână, pe blogul său, că, în cazul unei decizii nefavorabile a instanţei supreme, va ataca hotărârea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

"Dacă presiunea puterii politice va învinge, voi continua imediat procesul la CEDO şi mă voi asigura că toţi cei care au greşit în acest dosar vor plăti", mai spunea Voiculescu, într-o postare de pe blogul său datând din 1 martie.

Prin decizia de joi, instanţa supremă confirmă decizia din 2010 a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a încheiat dezbaterile în acest proces în 17 februarie, însă a amânat luarea unei hotărâri până joi.

În 7 martie 2007, fostul deputat liberal-democrat Mona Muscă, acuzată şi ea de CNSAS de colaborare cu Securitatea, anunţa că demisionează şi din partid şi din funcţia de membru al Camerei Deputaţilor, la o zi după ce acuzaţia adusă de CNSAS era confirmată de Curtea de Apel Bucureşti. În aceeaşi zi, Voiculescu, al cărui proces cu CNSAS urma să înceapă în câteva zile, anunţa şi el că va demisiona din Parlament în cazul unui verdict nefavorabil rămas definitiv în instanţă.

Întrebat atunci dacă va lua o decizie asemănătoare celei anunţate de deputatul Mona Muscă, Voiculescu a răspuns: "Definitiv da. Obligatoriu". Senatorul PC a menţionat că va demisiona din calitatea de senator doar în cazul unui verdict definitiv al instanţei, întrucât altfel nu are niciun motiv să facă acest gest.

Un an mai devreme, în 2006, între Voiculescu, pe atunci preşedinte al Partidului Conservator, şi adjunctul său, vicepreşedintele formaţiunii, Nicolae Popa, a avut loc o polemică legată de persoanele care au colaborat cu Securitatea.

"Eu fac un apel, de aici, de la Alba Iulia, către toţi liderii politici care, într-un fel sau altul, au fost amestecaţi în această poveste, să facă pasul înapoi şi să lase locul tinerilor care nu poartă povara trecutului, tineri care nu sunt susceptibili de nici un fel de acţiune cu Securitatea, tineri care sunt curaţi şi nu pot fi şantajaţi în momentul de faţă", a spus Popa. În replică, Voiculescu a apreciat că formula folosită de Popa a fost una "nefericită", afirmând că "majoritatea românilor valoroşi au avut legătură cu Securitatea".

"Majoritatea oamenilor valoroşi din România aveau legătură cu Securitatea", a declarat, în 17 august 2006, Voiculescu, în replică la cele spuse de adjunctul său.

Totuşi, cu aceaşi ocazie, Voiculescu a mai spus că în partidul său "nu au ce căuta" oameni despre care se va dovedi că au semnat angajamente cu Securitatea, inclusiv el însuşi.

Referindu-se însă la situaţia sa, deja tranşată de CNSAS în defavoarea sa, Voiculescu a spus că a devenit o "victimă politică" în momentul în care trebuia să fie numit viceprim-ministru.

"Sunt primul care spun că în PC nu au ce căuta oameni imorali, turnători, oameni care au fost într-un fel sau altul în slujba Securităţii. Concret, la noi, cine se va dovedi că a avut angajament cu Securitatea, că a luat bani sau alte avantaje de la Securitate, va fi dat afară din structurile de partid, în frunte cu mine", a mai spus atunci Voiculescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNSAS nu-l reclamă pe Voiculescu la Parchet pentru fals, prin noua lege pierzând această atribuţie.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNSAS nu-l reclamă pe Voiculescu la Parchet pentru fals, prin noua lege pierzând această atribuţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei