Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 feb 2011 - Anul XVI, nr. 47 (4645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SIF Moldova estimează o scădere a profitului de 27% şi vrea să-şi reducă expunerea pe bănci

Duminică, 27 Februarie 2011 (13:58:08)

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) estimează că societatea va avea în acest an un profit net de 69,8 milioane lei, în scădere cu 27% faţă de 2010, şi propune reducerea expunerii pe sectorul bancar în favoarea plasamentelor în companii de energie şi utilităţi din România şi străinătate.

Societatea de investiţii financiare a înregistrat anul trecut un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Moldova estimează venituri totale de 206 milioane lei, în creştere cu 17% faţă de nivelul din precedentul exerciţiu financiar, de 176,5 milioane lei.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ar urma să avanseze mai accelerat, cu 88%, la 123,8 milioane lei, după ce anul trecut au totalizat 65,8 milioane lei.

Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 186 milioane lei, ar urma să provină din vânzarea unor titluri din portofoliu, suma fiind cu 79% mai mare decât cea de anul trecut, de 104 milioane lei.

Administratorii cred că SIF va încasa dividende de numai 5,1 milioane lei, de peste patru ori mai puţin faţă de valoarea de anul trecut, de 21,3 milioane lei.

Totodată, dobânzile la depozite şi obligaţiunile din portofoliu ar urma să cumuleze două milioane de lei, de peste trei ori mai puţin decât veniturile din dobânzi înregistrate anul trecut, de 6,2 milioane lei.

În precedentul exerciţiu financiar, SIF Moldova a obţinut 32,9 milioane lei din provizioane, creanţe reactivate şi de la diverşi debitori, potrivit situaţiilor financiare care vor fi prezentate acţionarilor în AGA.

Cele mai mari cheltuieli, respectiv de 91 milioane lei, sunt estimate să fie suportate cu titlurile pe care societatea le va vinde. Suma este de peste cinci ori mai mare decât cea consemnată în 2010, de 16,9 milioane lei.

Conducerea SIF a programat pentru acest an investiţii de minim 100 milioane lei şi vizează o reducere a expunerii pe sectorul bancar în favoarea unor plasamente mai mari pe sectoarele energetic şi al utilităţilor, atât la companii din România, cât şi din regiune.

Astfel, administratorii iau în calcul vânzarea parţială sau integrală a pachetului de 6% din acţiunile pe care le deţine la BCR, dacă banca nu va fi listată în viitorul apropiat, deşi cotarea băncii la BVB este prioritară.

De asemnea, SIF ar putea să lanseze derivate cu activ suport pe titlurile BCR cu sau fără vânzarea efectivă a acţiunilor.

"Reducerea temporară a expunerii pe sectorul bancar este motivată de previziunile pesimiste privind reluarea creditării, de riscul de suprareglementare şi impozitare, de posibile majorări de capital şi de un randament scăzut al dividendelor pe perioada creşterii provizioanelor", se arată în proiectul de buget supus aprobării acţionarilor.

Societatea menţionează că va relua plasamentele pe acţiunile din sectorul bancar după ce acesta se va revigora.

SIF Moldova intenţionează să participe şi la ofertele de vânzare pe care statul le va derula la OMV Petrom (SNP) - 9,84%, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) - câte 15%.

Administratorii consideră că expunerea pe pieţele externe ar putea creşte până la 5-10% din active şi vizează titlurile unor companii susţinute de un grup internaţional, dar şi investiţii în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste cotate cu ratinguri maxime de agenţiile de profil şi contracte futures pe valute.

Totodată, este vizată lichidizarea portofoliului, inclusiv prin vânzarea în pierdere, a acţiunilor care nu sunt listate sau sunt foarte puţin tranzacţionate şi nu au potenţial de creştere.

SIF Moldova a fost prima societate de investiţii financiare care a început să îşi diversifice plasamentele prin investiţii pe bursele străine, dar şi prin achiziţia de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) înainte de listarea acestuia.

Conducerea societăţii propune acţionarilor şi un plan de investiţii pentru perioada 2011 - 2013, care prevede creşterea ponderii titlurilor listate la minim 70% din valoarea totală a activelor, precum şi reducerea ponderii participaţiilor la companii nelistate sau puţin tranzacţionate la maxim 2% din active, mai puţin decât pachetul de la BCR.

De asemenea, administratorii vizează meţinerea unei ponderi minime de 50% a sectorului financiar bancar din valoarea totală a activelor, concomitent cu creşterea ponderii (minim 20%) sectorului energetic, utilităţi, petrol şi gaze.

"În ceea ce priveşte sectorul financiar-bancar, vom urmări ca până la sfârşitul perioadei (anul 2013) ponderile pe fiecare grup să nu depăşească 20%, cu o expunere cuprinsă între trei şi şapte grupuri", se spune în strategia propusă acţionarilor.

Administratorii SIF Moldova consideră că piaţa de capital autohtonă are premize pozitive în acest an, datorită listării FP, ofertelor pe care statul le va derula la unele companii, de posibilitatea fziunii celor două burse şi de implementarea conturilor globale şi împrumutului de acţiuni.

SIF Moldova are un capital social de 51,9 milioane lei, divizat în 519 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Preţul acţiunilor societăţii a crescut în şedinţa bursieră de vineri cu 3,35%, la 1,265 lei. La această cotaţie, SIF Moldova are o capitalizare de 656,6 milioane lei.

La finalul lunii februarie, societatea avea un activ net de 1,191 miliarde lei, valoarea unitară a activului net fiind de 2,2946 lei. Astfel, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate cu un discount de aproape 45% faţă de activul net.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SIF Moldova estimează o scădere a profitului de 27% şi vrea să-şi reducă expunerea pe bănci.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SIF Moldova estimează o scădere a profitului de 27% şi vrea să-şi reducă expunerea pe bănci0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei