Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Olli Rehn: Dialogul social este foarte important în modificarea Codului Muncii

Joi, 24 Februarie 2011 (18:06:51)

 Comisarul european pe probleme economice, Olli Rehn, susţine că dialogul social are o importanţă deosebită în modificarea Codului Muncii, adăugând că în timpul ultimei misiuni în România a constatat că planurile de reformă privind negocierile colective au creat disensiuni.

Confederaţia "Cartel Alfa" a informat Confederaţia Internaţională a Sindicalelor (ITUC), Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) şi Organizaţia Internaţională a Muncii cu privire la "dialogul de faţadă" organizat şi susţinut de Guvern şi de ministrul Muncii pe maginea proiectului de modificare a Codului Muncii.

Liderii ITUC şi ETUC, Sharan Burrow şi John Monks, au trimis punctul lor de vedere cu privire la propunerile de modificare a Codului Muncii şi a prevederilor conţinute de proiectul propus de Guvernul României comisarului european pe probleme economice, Olli Rehn.

În răspunsul său, din 18 februarie, comisarul Olli Rehn afirmă faptul că "în timpul misiunii recente, a fost clar faptul că în domeniul pieţelor muncii Guvernul a fost deja bine implicat în reforme importante".

Echipa misiunii a aflat, prin intermediul consultărilor, că în timp ce propunerile Guvernului asupra reglementărilor de pe piaţa muncii au întâmpinat un oarecare sprijin din partea partenerilor sociali, planurile de reformă privind negocierile colective au creat disensiuni, susţine Olli Rehn.

"Aş dori să confirm poziţia mea care se referă la faptul că dialogului social fructuos este de o importanţă deosebită", se arată în răspunsul comisarului european.

Comisia urmăreşte îndeaproape progresele economice din România, în contextul suportului balanţei de plăţi furnizat ţării. Această supraveghere strânsă este necesară pentru a se asigura că România întreprinde acţiuni adecvate pentru a trata în mod eficient dezechilibrele care o forţează să caute asistenţă financiară. În acest context, Comisia participă la misiunile comune trimestriale cu FMI şi Banca Mondială, în care se consultă, printre altele, cu reprezentanţii sindicatelor şi cu federaţiile angajatorilor, asupra progreselor economice şi a schimbărilor politice. Misiunea de revizuire care s-a ţinut în ianuarie-februarie nu este o excepţie în acest sens, afirmă comisarul.

"Urmărind succesul stabilizării economiei României, care necesită reforme structurale dureroase dar necesare, Comisia este acum într-un proces de negociere a unui program viitor de asistenţă care ar putea să pregătească baza pentru o dezvoltare durabilă, astfel sprijinind România în procesul de atingere a îmbunătăţirii standardelor de viaţă. Aceasta se concentrează pe implicaţiile naturale de dezvoltare, tratând de asemenea, obstrucţiile de pe piaţa muncii, conform identificării lor de către ECOFIN şi EPSCO", susţine Olli Rehn.

Comisarul european subliniază că echipa sa va continua să coopereze strâns cu partenerii sociali în perioada implementării programelor de asistenţă financiară.

"Totuşi, aş dori să amintesc faptul că, până la urmă, este responsabilitatea autorităţilor statelor membre să creeze condiţiile pentru un dialog cooperativ şi care să aibă succes. În acest sens, aş dori să menţionez de asemenea, faptul că noi am atras atenţia autorităţilor române, că reformele de pe pieţa muncii nu trebuie să fie doar aliniate la Directivele UE, ci şi în conformitate cu standardele de muncă esenţiale", se mai arată în răspunsul comisarului european.

Modificările Codului Muncii vor fi promovate prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului Munii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul, aşteptând şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES) şi al Consiliului Legislativ.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc a invitat din nou, vineri, sindicatele şi patronatele, separat, la discuţii pe tema modificării Codului Muncii, dar reprezentanţii sindicatelor nu acceptă o întâlnire decât împreună cu patronatele.

Confederaţiile sindicale sunt nemulţumite de prevederile proiectelor privind Codul Muncii şi Codul Dialogului Social şi au anunţat deja proteste dacă Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului pentru cele două acte normative.

Sindicaliştii ameninţă cu grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare proiectele Codului Muncii şi Codului de Dialog Social.

Totodată, sindicaliştii au anunţat că din 28 februarie încep acţiunile de protest în teritoriu, iar în Capitală, din ziua în care se discută la Camera Deputaţilor proiectul de modificare a Codului Muncii intră în grevă de avertisment şi pichetează intrările în sediile Parlamentului, PDL, UDMR, UNPR. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olli Rehn: Dialogul social este foarte important în modificarea Codului Muncii.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olli Rehn: Dialogul social este foarte important în modificarea Codului Muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei