Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 feb 2011 - Anul XVI, nr. 33 (4631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Szakal:Noul Statut avantajează funcţionarii, descentralizarea concursurilor va aduce economii de 80%

Joi, 10 Februarie 2011 (14:03:32)

Modificările aduse Statutului funcţionarilor publici, miercuri, în şedinţă de Guvern, sunt în avantajul acestora, cea mai importantă fiind descentralizare concursurilor, care va duce la economii de 80%, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Andras Szakal.

Andras Szakal a precizat că proiectul adoptat miercuri de Guvern este mult mai bun faţă de cel vechi şi în avantajul funcţionarilor publici, ajutându-i mai ales pe cei tineri să intre în sistem.

Cea mai importantă modificare, în opinia preşedintelui ANFP, este descentralizarea concursurilor, urmând ca, după adoptarea legii, toate examenele pentru posturile de conducere să se desfăşoare la instituţiile care le organizează.Conform vechiului statut, concursurile se organizau la sediul ANFP.

Potrivit lui Andras Szakal, la nivelul ANFP vor fi păstrate doar concursurile pentru funcţiile de directori şi directori generali. "ANFP va păstra în comisiile de concurs doar un responsabil de procedură care poate cere preşedintelui agenţiei suspendarea concursului dacă constată că nu sunt îndeplinite toate procedurile", a subliniat Andras Szakal.

El a subliniat că modificarea va duce la o reducere a cheltuielilor cu desfăşurarea concursurilor de 75 - 80%, pentru că nu va mai fi nevoie de deplasare în Capitală a candidaţilor. Responsabilul de procedură va fi, în cele mai multe cazuri, un angajat al prefecturilor, această instituţie aflându-se tot în subordinea MAI.

În legătură cu modificarea din Statut care se referă la desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental, Andras Szakal a precizat că, după adoptarea legii, cei care ocupau acest post nu vor mai fi plătiţi.

O altă modificare se referă la reducerea vechimii pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie şi conducere. Astfel, vechimea s-a redus pentru funcţia publică de execuţie de la 9 la 7 ani, pentru gradul superior şi de la 5 la 3 ani pentru gradul principal, iar pentru funcţia de conducere de la 5 la 3 ani. Andras consideră că această măsură este benefică deoarece este nevoie de mai mulţi oameni tineri care să promoveze în sistem.

Preşedintele ANFP a făcut referire la restabilirea structurii funcţiei publice, adică la o echilibrare a sistemului alocându-se 15% pentru funcţia de grad superior, 25% pentru grad principal şi 60% pentru grad de asistenţi şi debutanţi. În prezent 80% din funcţionarii publici sunt pe cele două grade, superior şi principal.

"Există o lipsă la debutanţi şi asistenţi, sunt foarte puţin tineri în sistem şi de aceea am reinversat piramida", a spus Andras Szakal.

El a apreciat că această reaşezare va avea loc într-o perioadă de aproximtiv 5 - 10 ani, astfel încât toate posturile vacantate după adoptarea legii să se transforme în posturi pentru asistenţi şi debutanţi.

O altă modificare adusă Statutului constă în faptul că evaluarea funcţionarilor publici se va face pe tot parcursul anului. Până în prezent, evaluarea era făcută doar în luna ianuarie, iar ordonatorii principali de credite s-au plâns că funcţionarul public nu poate fi evaluat decât în prima luna a anului, potrivit lui Andras Szakal.

Preşedintele ANFP a precizat că, în principal, aceste modificări au fost făcute în urma discuţiilor cu sindicatele şi că reprezentanţii acestora au avut unele obiecţii la procentele de reaşezare a funcţiei publice şi la desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental.

Proiectul va intra în dezbatere în Parlament, unde se pot aduce modificări, care, în opinia preşedintelui ANFP, nu vor fi însă substanţiale.

"Una dintre cele mai importante prevederi se referă la desfiinţarea funcţiei publice de inspector guvernamental. Cu alte cuvinte, dispare funcţia de inspector guvernamental, dar persoanele care au în prezent această calitate rămân în continuare înalţi funcţionari publici şi vor intra într-un corp de rezervă. De aici pot fi selectaţi pentru a ocupa o poziţie care necesită calitatea de înalt funcţionar public sau pot merge pe o poziţie inferioară, dacă doresc şi dacă cer acest lucru. Diferenţa este că nu vor mai fi plătiţi", a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat, la sfârşitul anului trecut, un proiect de lege care releva că funcţia de inspector guvernamental va fi scoasă din categoria înalţilor funcţionari publici, iar cei care ocupă aceste funcţii vor fi transferaţi într-un corp de rezervă, din care ar putea fi trecuţi şi în funcţii de execuţie.

Proiectul prevede că funcţionarii publici din corpul de rezervă care au ocupat anterior funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici sau de conducere pot fi redistribuiţi pe funcţii publice de conducere de acelaşi nivel sau de nivel inferior vacante ori pe funcţii publice de execuţie vacante.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Szakal:Noul Statut avantajează funcţionarii, descentralizarea concursurilor va aduce economii de 80%.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szakal:Noul Statut avantajează funcţionarii, descentralizarea concursurilor va aduce economii de 80%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei