Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi a informat Senatul că au fost făcute demersuri către procurorul general SUA privind Daimler

Marţi, 8 Februarie 2011 (15:13:47)

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a informat conducerea Senatului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut demersuri pe lângă Biroul procurorului general al SUA pentru a obţine informaţii despre scandalul de corupţie în care a fost implicat concernul Daimler AG.

Ea a precizat că acest demers a fost făcut în urma informaţiilor privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de oficiali români în cadrul raporturilor cu concernul Dimler AG în România.

"Având în vedere că informaţiile publice privind subiectul menţionat nu sunt determinate, au fost efectuate demersuri pentru deţinerea mai multor elemente privind faptele de corupţie pentru a putea fi examinate în scopul verificării condiţiilor pentru sesizarea din oficiu conform art. 221 Cod de procedură penală", a precizat Kovesi.

Potrivit afirmaţiilor sale, demersul pe lângă procurorul general al SUA este făcut în baza legii 365/2004 pentru ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei, adoptată la New York.

Potrivit documentului citat, "autorităţile competente ale unui stat-parte pot, fără prejudicierea dreptului intern, fără cerere prealabilă, să comunice informaţii privind cauze penale unei autorităţi competente ale unui alt stat-parte, dacă apreciază că aceste informaţii ar putea servi începerii sau încheierii anchetelor şi urmăririlor penale ori să determine acest din urmă să formuleze o cerere în baza prezentei convenţii".

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, în luna decembrie, la o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului, urmare a solicitării opoziţiei privind constituirea unei comisii de anchetă privind tranzacţiile încheiate de autorităţile publice din România cu Daimler AG, în perioada 2007-2008.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a precizat atunci că s-a luat act de faptul că există o asemenea problematică în atenţia Ministerului Justiţiei, iar procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a trimis Senatului o scrisoare prin care comunică faptul că este sesizat Parchetul General şi că în prezent se desfăşoară unele activităţi specifice de culegere a informaţiilor în conformitate cu prevederile acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa juridică.

Biroul Permanent a hotărât, după audierea ministrului Justiţiei, acordarea unui termen de 30 de zile în care să se revină asupra solicitării adresate Parchetului cu privire la poziţia instituţiei respective în legătură cu acest subiect, urmând ca la debutul sesiunii viitoare să se decidă cu privire la constituirea comisiei de anchetă.

Grupurile parlamentare ale PSD+PC şi PNL au propus înfiinţarea unei comisii de anchetă având drept scop investigarea condiţiilor de legalitate a tranzacţiilor încheiate de autorităţile publice din România cu Daimler AG, în perioada 2007-2008.

Cei 50 de senatori care semnează solicitarea menţionează că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a sancţionat concernul Daimler AG pentru practici comerciale ilegale, în special pentru oferirea de mită unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa.

Ei subliniază că, în perioada 2007-2008, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a achiziţionat o mie de autobuze Mercedes, o tranzacţie evaluată la aproximativ 200 milioane de euro.

Senatorii arată că, deşi, în data de 13 octombrie, Senatul a decis să solicite ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorului general Codruţa Kovesi să facă demersurile necesare pentru a obţine informaţiile de care dispune Departamentul de Justiţie al SUA referitor la acest subiect, această Cameră nu a primit un răspuns din partea acestora în termenul legal de 30 de zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi a informat Senatul că au fost făcute demersuri către procurorul general SUA privind Daimler.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi a informat Senatul că au fost făcute demersuri către procurorul general SUA privind Daimler0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei