Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 ian 2011 - Anul XVI, nr. 24 (4622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: În România nu se înregistrează epidemie de gripă

Luni, 31 Ianuarie 2011 (14:20:21)

Specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) au constatat, după o analiză a evoluţiei epidemiologice din ţara noastră, că în România nu se înregistrează epidemie de gripă, dar au elaborat măsuri şi recomandări, care au fost transmise reţelei de asistenţă medicală.

Situaţia epidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi cu o tendinţă de creştere a cazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare, se arată într-un comunicat de luni al MS.

În prezent, există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriu naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş.

Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional. Tulpina circulantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul A /H1N1 dar, concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi A /H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi viro-bacteriană la copii au crescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.

Din datele disponibile până la ora actuală, rezultă că populaţia a fost corespunzător asigurată cu asistenţă medicală la toate eşaloanele de servicii, managementul de prevenire şi combatere a virozelor respiratorii şi gripă a fost organizat în conformitate cu normativele specifice pentru gripa sezonieră, sistemul informaţional de supraveghere a funcţionat bine şi au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 un număr de aproape 1,2 milioane de persoane, conform recomandărilor de priorităţi.

În ultima săptămână, până duminică, numărul virozelor respiratorii raportate şi înregistrate prin sistemul de supraveghere de rutină arată o creştere cu 26,1 la sută. Aceasta se reflectă prin ponderea crescută a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi creşterea numărului internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul în colectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ.

S-a înregistrat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 judeţe şi Capitală) din care 64 de cazuri de gripă tip A H1N1, 26 - cazuri de gripă tip B, două cazuri gripă tip A H3N2, 5 cazuri de gripă tip A la care urmează să fie stabilit subtipul H şi N.

Dintre cazurile de gripă A/ H1N1 confirmate, s-au înregistrat şapte decese, două în judeţul Iaşi şi câte unul în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.

În ceea ce priveşte decesele, în patru cazuri au fost prezente afecţiuni cronice şi/sau obezitatea (recunoscute ca factori de risc pentru complicaţii). În două cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus naşterea prin cezariană (sarcina fiind considerată ca risc în cazul îmbolnăvirii prin gripa AH1N1). În cazul copilului de 1an si două luni, deşi diagnosticat cu gripă A H1N1, decesul a fost cauzat şi de boala gravă de peritonită, diagnosticată de la internare.

MS face o serie de recomandări pentru unităţile sanitare asupra obligaţiilor privind abordarea în mod prioritar, în perioada imediat următoare, a supravegherii populaţiei şi managementul cazurilor de viroze respiratorii şi gripă, raportarea conform reglementărilor a morbidităţii, raportarea telefonică imediată a cazurilor severe de gripă, respectiv triajul corect al cazurilor de viroze pentru recomandarea tratamentului la domiciliu, la spital sau la serviciile de terapie intensivă;

A fost solicitată, din partea asistenţei medicale primare, intensificarea supravegherii persoanelor cu risc cunoscut, în special a copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani şi a gravidelor, precum şi îndrumarea acestora, în timp util, către eşalonul de îngrijiri medicale adecvată cazului.

MS recomandă, de asemenea, populaţiei evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corectă echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului, utilizarea, la recomandarea medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare antigripală (în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii), prezentarea la medicul de familie, cât mai rapid după instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră, evitarea utilizării excesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile de urgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă.

Totodată, MS recomandă comportament responsabil nu numai faţă de propria stare de sănătate, dar şi faţă de apropiaţi şi colegi de muncă, prin precauţiunile respiratorii menţionate

Ministerul Sănătăţii consideră că nu este necesară alarmarea nejustificată a populaţiei şi crearea unor stări de panică, dar este nevoie de contribuţia populaţiei şi funcţionarea corectă a serviciilor medicale pentru a stopa evoluţia negativă a gripei pe teritoriul naţional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: În România nu se înregistrează epidemie de gripă.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: În România nu se înregistrează epidemie de gripă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei