Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 ian 2011 - Anul XVI, nr. 24 (4622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj: Cartel "Alfa" va da în judecată Bechtel şi cere anularea concedierii colective a angajaţilor

Luni, 31 Ianuarie 2011 (13:54:58)

Sindicatul Cartel "Alfa" Cluj va acţiona în judecată compania americană Bechtel şi va cere anularea concedierii colective, pe motiv că acest demers afectează angajaţi care sunt lideri de sindicat şi angajaţi care sunt cazuri sociale grave, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Cartel "Alfa" Cluj, Grigore Pop, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că s-a transmis, în cursul zilei, o notificare către Bechtel, în care s-a solicitat să se pună la dispoziţia sindicatului lista persoanelor care vor fi disponibilizate, dar şi lista întregului personal al companiei americane.

"Am primit lista de aproape 700 de persoane care să plece începând de luni. Marţi, vom da în judecată Bechtel şi vom cere anularea concedierii colective, pentru că acest demers afectează angajaţi care sunt lideri de sindicat, dar şi care sunt cazuri sociale grave. Avem angajaţi care au fost în concediu paternal şi, conform legii, nu pot fi concediaţi timp de şase luni, dar şi angajaţi întreţinători de familie, cu trei-patru copii, şi soţii grav bolnave. Am cerut, luni, ca Bechtel să ne pună la dispoziţie lista persoanelor care vor fi disponibilizate, dar şi lista întregului personal", a spus Pop.

El a precizat că se impune anularea concedierii şi pentru că se aşteaptă un punct de vedere oficial al Ministerului Transporturilor legat de continuarea proiectului Autostrăzii Transilvania.

"Sperăm să avem o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a vedea cum se vor continua lucrările la Autostrada Transilvania. Chiar dacă angajaţii încep, de luni, să primească deciziile de concediere, acestea pot fi anulate rapid", a spus Grigore Pop.

Liderul Cartel "Alfa" Cluj a subliniat că în procesul de concediere colectivă mai apare o problemă, şi anume faptul că, odată disponibilizaţi oameni, pe locurile lor nu se mai pot angaja alţii timp de nouă luni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Ana Maria Chiciudean, a declarat că instituţia a primit, vineri, din partea angajatorului american lista cu persoanele care sunt disponibilizate, numărul fiind mai mic faţă de cel anunţat iniţial, de 830 de persoane.

"Este vorba despre un număr total de 682 de persoane, dintre care 563 de pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj şi 119 de pe şantierul de la Chiribiş, judeţul Bihor. Noi urmează să avem o întâlnire cu angajatorul şi apoi cu angajaţii disponibilizaţi, în cadrul procedurilor de preconcediere. Angajaţii care primesc deciziile de concediere începând de luni au un preaviz de 20 de zile lucrătoare", a spus Chiciudean.

Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Compania americană Bechtel a notificat, în 19 noiembrie 2010, Sindicatul "Transilvania" asupra intenţiei de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi care lucrează la Autostrada Transilvania, din cauza lipsei frontului de lucru şi a neplăţii datoriilor de către statul român pentru lucrările făcute în 2010.

Apoi, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a dispus companiei Bechtel să amâne cu zece zile emiterea deciziilor de concediere colectivă a celor peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, aşa cum a solicitat Sindicatul Cartel "Alfa" Cluj, iar compania a anunţat că va respecta dispoziţia ITM.

Premierul Emil Boc declara, în 4 decembrie 2010, la Consiliul de Coordonare al PDL Cluj, că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în anul 2011, chiar dacă finanţarea va fi numai de la bugetul de stat, adăugând că se caută surse alternative de finanţare a proiectului.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj: Cartel "Alfa" va da în judecată Bechtel şi cere anularea concedierii colective a angajaţilor.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cluj: Cartel "Alfa" va da în judecată Bechtel şi cere anularea concedierii colective a angajaţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei