Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 ian 2011 - Anul XVI, nr. 22 (4620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de oi spun că nu va fi carne de miel de Paşte dacă animalele nu sunt crotaliate la timp

Vineri, 28 Ianuarie 2011 (18:38:23)

Preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei, afirmă că există riscul de a nu avea carne de miel de Paşte dacă problema crotalierii animalelor nu este reglementată şi spune că crescătorii vor ieşi în stradă dacă solicitarea lor de a inventaria animalele nu se aprobă.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că membrii organizaţiei pe care o conduce au cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Până acum crotalierea se făcea de către medicii veterinari, deşi acest lucru este un aspect zootehnic şi nu are nicio conotaţie sanitară. Pentru că toate acţiunile erau subvenţionate de stat, nu ne-am implicat prea mult, chiar dacă unii medici veterinari cereau şi până acum bani pe manoperă, deşi primeau şi de la stat. Din 2011, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, inventarierea animalelor şi crotalierea lor trebuie să cadă în sarcina producătorilor. În aceste condiţii, noi am cerut adoptarea unei legi care să ne permită să facem noi singuri acest lucru, şi nu să fim obligaţi să plătim unor medici veterinari. Cred că este important ca noi, pe banii noştri, să decidem ce şi cum să facem şi ni se pare absurd ca altcineva să decidă ce să facem cu banii noştri", a declarat Marcel Andrei.

Potrivit acestuia, textul legii pe care au cerut-o producătorii este în dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari, care doresc să câştige în continuare de pe urma acestei acţiuni de inventariere a animalelor, se opun textului propus de crescători.

Marcel Andrei a susţinut că, şi dacă va fi dezbătută legea imediat după începerea sesiunii parlamentare, tot va mai dura o lună şi jumătate din acel moment înainte ca lucrurile să poată fi reglementate.

"Cred că în 8 februarie este prima şedinţă a Comisiei de Agricultură. Până se dezbat lucrurile, până trece în plen, până este adoptată, până o promulgă preşedintele şi este apoi publicată în Monitorul Oficial trece cel puţin o lună şi jumătate. Asta înseamnă că nu vom putea crotalia mieii şi, dacă nu-i crotaliem, nu-i putem tăia. În acest an, există marele risc de a nu exista carne de miel pe piaţă în preajma Paştilor. Oricum, ni se pare o prostie să crotaliezi un miel cu crotaliu cu cip care costă 1,5 euro pentru ca peste două zile să-l sacrifici, dar astea sunt reglementările de la Bruxelles şi ştim că acolo tot politicieni sunt. Cu siguranţă sunt ceva interese financiare, pentru că economicul dictează totul", a declarat Marcel Andrei.

Potrivit acestuia, pentru crescătorii de ovine, dacă legea nu-i va lăsa să-şi crotalieze singuri animalele, cheltuielile vor creşte foarte mult, creşterea animalelor devenind extrem de neatrăgătoare pentru toţi.

"Anul trecut nu plăteam nimic la operaţiunea de crotaliere-identificare a mieilor, acum cred că cheltuielile vor ajunge la şase euro pentru fiecare miel. În plus, statul nu mai subvenţionează nici vaccinarea anticărbunos, aşa că se va ajunge la şapte euro pentru fiecare animal. Este foarte mult şi nici până acum nu prea era rentabil să creşti animale, cu atât mai puţin de acum înainte. Dacă ne-ar lăsa să facem noi identificarea animalelor, cheltuielile ar fi de maxim doi euro pentru fiecare animal", a declarat Marcel Andrei.

Acesta a menţionat că, pentru a cere ca dreptul de a decide ce se întâmplă cu banii lor să le fie respectat, crescătorii de oi sunt dispuşi să iasă în stradă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de oi spun că nu va fi carne de miel de Paşte dacă animalele nu sunt crotaliate la timp.
 Vizualizări articol: 700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de oi spun că nu va fi carne de miel de Paşte dacă animalele nu sunt crotaliate la timp0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei