Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 dec 2010 - Anul XV, nr. 304 (4595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE lansează în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă

Marţi, 28 Decembrie 2010 (15:41:45)

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegărorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

El a precizat că procesul de elaborare a textului a implicat constularea, din partea MAE, a AEP şi a MAI, dar şi a unor profesori universitari sau experţi în cadrul ONG-urilor, precum şi parlamentari.

Ministrul a arătat că votul prin corespondenţă este o necesitate democratică, având în vedere faptul că, în acest moment, peste 3 milioane de români au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.

El a motivat, totodată, necesitatea unui astfel de proiect de lege invocând faptul că limitarea dreptului de vot doar la secţiile de vot genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea şi, pe de altă parte, implica şi costuri foarte mari.

Potrivit lui Baconshi, la ultimele alegeri a fost făcut un efort considerabil pentru a deschide 294 de secţii de votare, în condiţiile în care nu se pot prezenta la vot, în medie, mai mult de 5% din membrii comunităţilor româneşti.

Ministrul de Externe şi-a manifestat speranţa ca în timpul dedicat dezbaterii publice a proiectului de lege toţi factorii interesaţi să contribuie, mai ales având în vedere faptul că va trebui să se aleagă cea mai bună formulă de securizare a votului pentru a îndepărta orice suspiciune legată de posibilitatea fraudării votului.

Baconschi a menţionat că proiectul de lege are 27 de articole şi, dacă acesta va fi adoptat, legea va fi aplicabilă pentru alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, cu execepţia referendumului naţional, unde nu se poate aplica, pentru că ar trebui modificată Constituţia.

El a adăugat că votul se va realiza pe baza atestatului pentru exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot, care conţine şi declaraţia pe proprie răspundere a alegătorului prin care se arată că opţiunea sa electorală nu a fost influenţată, iar secretul votului nu a fost afectat.

Ministrul de Externe a precizat că documentele necesare vor fi realizate de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională".

El a specificat că documentele necesare sunt: buletinul de vot, atestatul pentru exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot, autocolant cu menţiunea "Votat" care va fi aplicat pe buletinul de vot, un plic interior în care va fi introdus buletinul de vot, un autocolant care va fi aplicat pe plicul alb, după ce a fost introdus buletinul de vot, un plic exterior pentru returnarea corespondenţei la misiunea diplomatică, un plic exterior pentru transmiterea corespondenţei la alegătorul înscris în registrul alegătorilor.

Ministrul a precizat, totodată, că documentele se trimit alegătorului cu 15 zile înainte de ziua scrutinului, cu costuri suportate de către misunea diplomatică, apoi acesta trimite materialele la misiune, pe propria cheltuială.

El a mai spus că proiectul de lege a fost inspirat din legislaţia deja aplicată în Italia, Austria, Marea Britanie şi Belgia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE lansează în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE lansează în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei