Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inspecţia judiciară a CSM: Parchetele nu pot furniza presei copii după acte din dosare

Vineri, 17 Decembrie 2010 (15:22:10)

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că, în considerarea principiului nepublicităţii urmăririi penale, Parchetele nu pot furniza presei copii de pe actele din dosar pe parcursul urmăririi penale, cum s-a întâmplat în cazul actului de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

"Comunicatele de presă şi actele ce pot fi eliberate, după finalizarea urmăririi penale, trebuie să respecte dispoziţiile Legii 677/2001 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, în sensul că acestea nu trebuie să cuprindă niciun element care poate face identificabilă persoana ce are legătură cu cauza (nume, prenume)", subliniază Inspecţia judiciară a CSM, care a făcut verificări cu privire la publicarea unor documente din dosare aflate în fază de urmărire penală sau deja în instanţă.

Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost solicitat un punct de vedere referitor la respectarea acestor proceduri, în urma publicării stenogramelor din dosarul în care este acuzat Sorin Ovidiu Vîntu.

Asociaţii de magistraţi şi oameni politici au reclamat publicarea stenogramelor din dosare de urmărire penală, devenite publice odată cu trimiterea cazurilor pe rolul instanţelor. Două asociaţii de magistraţi au făcut sesizare la CSM, pentru modificarea legii.

Astfel, Inspecţia judiciară a făcut verificări, iar concluziile au fost înaintate, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspecţia propune CSM efectuarea unui control la toate instanţele şi parchetele, pentru a fi verificat modul de înregistrare, manipulare şi arhivare a datelor ce se referă la dispozţiile articolului 91 indice 1-6 din Cpp, în dosarele soluţionate, dar şi a activităţii Birourilor de presă referitor la respectarea dispoziţiilor în legătură cu consultarea dosarelor şi eliberarea de copii şi înscrisuri de pe acestea.

Inspecţia face propuneri de lege ferenda, apreciind că se impun modificări la Regulamentul de oridine interioară a instanţelor, la Legea 303/2004 privind statutul magistratului, dar şi la Legea 567/2004 a statutului personalului auxiliar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspecţia judiciară a CSM: Parchetele nu pot furniza presei copii după acte din dosare.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspecţia judiciară a CSM: Parchetele nu pot furniza presei copii după acte din dosare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei