Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 dec 2010 - Anul XV, nr. 295 (4586)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea prevederilor OUG 50, aplicate doar la creditele noi - deputaţi Comisia Buget

Miercuri, 15 Decembrie 2010 (14:11:03)

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat, miercuri, un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei se aplică doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ.

De asemenea, deputaţii din comisia de specialitate au aprobat raportul la actul normativ, cu amendamente, care urmează să fie dezbătut în plenul Camerei.

"Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la data intrării în vigoare prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dispoziţiilor art. 37 (1) şi art. 66-69 şi în ceea ce priveşte contractele de credit pe durata nedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, a dispoziţiilor art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) şi (2), art. 66-69 şi art. 70-71 din prezenta ordonanţă de urgenţă", potrivit amendamentului aprobat de deputaţi.

Astfel, potrivit articolului 37 (1), clienţii care nu au înregistrat întârzieri la plata ratelor mai mari de 45 de zile vor beneficia, dacă solitică refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, de toate condiţiile noii oferte privind împrumuturile, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor.

Articolele 66 - 69 din OUG 50 se referă la condiţiile în care se poate rambursa anticipat creditul şi la perceperea unui comision de rambursare anticipată pentru împrumuturile cu dobândă fixă de 1% din valoarea rambursată anticipat, dacă perioada de timp până la data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an, şi de 0,5 % din sumă dacă perioada până la scadența împrumutului este mai mică de un an.

Pentru creditele cu dobândă variabilă nu se percepe un comision de rambursare anticipată, iar această prevedere se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50.

"Dacă raportul comisei va trece de plenul Camerei în forma în care este propus, atunci OUG 50 în legătură cu creditele în derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele adiţionale au fost însuşite de consumator prin semnătură. OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea să fie benefic consumatorului, acela ca toţi consumatorii care s-au dovedit a fi buni platnici pot să beneficieze de cele mai bune condiţii de refinanţare fără să se mai solicite reevaluarea garanţiilor şi fără comision de rambursare anticipată", a declarat deputatul PSD Viorel Ștefan, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci.

Amendamentul aprobat miercuri mai prevede că actele adiţionale încheiate şi semnate în vederea asigurării conformităţii contractelor de credit cu prevederile OUG 50 îşi produc efectele în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi.

Totodată, actele adiţionale nesemnate de către consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, "cu excepţia cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi".

Astfel, persoanele care au semnat actul adiţional cu banca nu mai pot reveni la contractul iniţial, dar în cazul clienţilor pentru care modificările cerute de OUG 50 au fost operate prin aprobare tacită se poate reveni la condiţiile contractului iniţial la cererea lor sau a băncii.

"S-a întrunit acordul părţilor prin semnarea actelor adiţionale şi legea nu mai poate să vină acum să desfiinţeze acordul părţilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns comisia", a explicat Ștefan.

Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

Raportul favorabil privind OUG 50 cu amendamente a fost aprobat cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea prevederilor OUG 50, aplicate doar la creditele noi - deputaţi Comisia Buget.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majoritatea prevederilor OUG 50, aplicate doar la creditele noi - deputaţi Comisia Buget0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei