Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 dec 2010 - Anul XV, nr. 291 (4582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România avea, în 2008, cele mai puţine aparate RMN şi scannere din Uniunea Europeană

Vineri, 10 Decembrie 2010 (15:35:50)

România avea, în 2008, cele mai puţine aparate RMN şi CT din Uniunea Europeană, precum şi probleme legate de numărul paturilor din spitale, rata mortalităţii fiind de peste 800 de decese la 100.000 de cazuri, se arată într-un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Potrivit studiului "Health at a Glance 2010" ("Sănătate dintr-o privire 2010"), realizat de OECD, numărul de astfel de dispozitive medicale din România şi Ungaria era cel mai mic din Uniunea Europeană.

Astfel, spitalele din România aveau 1,3 aparate RMN la un milion de oameni şi patru scannere CT.

România stătea prost şi la numărul de paturi de spital, având 6,6 paturi per 1.000 de pacienţi, având astfel şi o rată de externare foarte mare, chiar şi la pacienţi bolnavi de cancer.

Per total, rata mortalităţii la români era mult mai mare decât media europeană, cu peste 800 de decese la 100.000 de persoane. Rata UE era de 696.

Speranţa de viaţă era, de asemenea, mică faţă de media europeană, ţara noastră înregistrând 76,2 ani la femei, pe când în Europa acestea supravieţuiesc aproape de 85 de ani. În plus, speranţa de viaţă sănătoasă şi activă era de 62-63 de ani, în medie, la femei şi bărbaţi.

În ceea ce priveşte bolile, România avea rate mari la bolile de inimă şi la infarcturi, însă înregistra puţine cazuri de decese cauzate de cancerul de prostată. Totuşi, per total, numărul deceselor cauzate de cancer a rămas destul de constant, cu tendinţe de creştere, între 1994 şi 2008.

România a înregistrat cazuri numeroase de decese şi în ceea ce priveşte accidentele rutiere în 2008, ocupând şi locul 15 la nivel european la capitolul sinucideri. De asemenea, rata mortalităţii infantile înregistra cote maxime în România şi Turcia, cu 11 şi, respectiv 17 decese la 1.000 de cazuri.

Aproape 20 la sută din românii de peste 15 ani spuneau, în 2008, că au grave probleme de sănătate, în vreme ce aproape 70 la sută spuneau că se consideră sănătoşi sau foarte sănătoşi.

Numărul cazurilor de HIV înregistrate în 2007 ajunsese la 15.000 în România, cu o incidenţă a îmbolnăvirii de SIDA de 10,4 per un milion.

Totodată, peste 20 la sută din populaţia României cu vârste de peste 15 ani fuma, iar un român consuma, în medie, aproape zece litri de alcool pe an.

În ceea ce priveşte obezitatea, aceasta încă nu a devenit o problemă la români, cu sub zece la sută din cetăţeni fiind diagnosticaţi cu obezitate. Media europeană este de peste 15 la sută.

România are, însă, probleme la numărul de medici pe cap de locuitor, care este printre cele mai mici din UE. Singurele ţări care devansează România la acest capitol sunt Turcia şi Polonia.

Acest lucru ar putea fi explicat şi prin procentul extrem de mic din PIB alocat sănătăţii, respectiv mai puţin de şase la sută în 2008. În contrast, media europeană se situa la 8,3 la sută. România era astfel printre ţările care investea cea mai mică sumă pentru sănătatea unui locuitor.

În plus, România şi Marea Britanie alcătuiau peste 80 la sută din bugetul pentru sănătate din taxe şi contribuţii sociale, în vreme ce media europeană se situa la sub 75 la sută. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România avea, în 2008, cele mai puţine aparate RMN şi scannere din Uniunea Europeană.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România avea, în 2008, cele mai puţine aparate RMN şi scannere din Uniunea Europeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei