Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvern

Miercuri, 8 Decembrie 2010 (14:43:11)

 Protestul de la sediul Guvernului la care au participat, miercuri, peste 50 de mame cu copii, precum şi femei însărcinate s-a încheiat după două ore, acestea cerând Executivului să menţină perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului la doi ani.

În timpul protestului, mamele au strigat "Boc, lasă-ne banii, vreau să stau cu mami", "La un an sunt prea mic, încă mai sug lăptic", "Boc, Boc, nu uita, noi îţi plătim pensia", "N-avem creşe, n-avem bone" şi au afişat un banner pe care scria "Luaţi banii de la şpăgari, nu de la copii sugari".

"Nu se ştie ce se va întâmpla cu cele trei categorii care sunt afectate de această propunere, respectiv gravidele care vor naşte după 1 ianuarie, mămicile care la 1 ianuarie termină cele 42 de zile de concediu postnatal şi mămicile care au al doilea copil imediat. Pentru aceste trei categorii, în contextul în care ar fi agreată această propunere, trebuie să ne gândim la soluţii", a declarat, miercuri, preşedinţele onorific al Asociaţiei "Mame pentru Mame", Vania Limban.

Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame", Ana Mihăiţă, a spus că au decis să protesteze pentru că sunt nemulţumite atât de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după 1 ianuarie 2011.

Ana Mihăiţă a precizat că anunţul Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitul lunii noiembrie.

Ea a mai spus că mamele vor ca guvernanţii "să nu se atingă" de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizaţiei şi de limitele acesteia. Ana Mihăiţă a adăugat că după 1 ianuarie 2011 limita maximă a indemnizaţiei ar fi trebui să revină la 4.000 de lei pe lună, aşa cum Guvernul a promis în luna iulie, când a decis diminuarea acesteia cu 15 la sută.

Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame" a mai spus că în cazul în care guvernanţii trebuie să ia neapărat asemenea măsuri, să le aplice peste nouă luni, pentru ca femeile care au rămas deja însărcinate şi şi-au făcut un plan financiar să nu fie afectate de aceast act normativ.

În timpul protestului mamelor, la Guvern au venit miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, care au discutat cu premierul Emil Boc despre indemnizaţia de creştere a copilului. În clădirea Guvernului s-a aflat şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este reglementat sistemul concediului de creştere a copilului a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, pentru a fi discutat şi aprobat de către miniştri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

Premierul Emil Boc anunţa, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali.

Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.

Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, că ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu a fost aprobată de Guvern, fiind deschise "toate posibilităţile" pentru discuţii.

Întrebat ce mai poate face Uniunea în condiţiile în care ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri, Marko a răspuns că reprezentanţii UDMR mai pot discuta încă o dată cu partenerii de coaliţie, cu premierul, cu colegii din Guvern pentru a se ajunge la o concluzie.

De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Şi în urma deciziei din vară a Guvernului mamele au protestat în stradă, cerând să nu fie redusă indemnizaţia de creştere a copilului. Acestea spuneau că reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02 la sută din PIB, însă efectul este covârşitor pentru dezvoltarea copiilor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvern.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mamele au încheiat protestul de la sediul Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei