Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 nov 2010 - Anul XV, nr. 282 (4573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Politicienii fac urări românilor de 1 Decembrie şi participă la momente festive

Marţi, 30 Noiembrie 2010 (15:50:35)

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României înseamnă pentru majoritatea politicienilor prezenţa la tradiţionala paradă militară, depunerea de coroane de flori sau bifarea unor întâlniri cu alegătorii din colegiilor lor electorale. Unii arborează cu mândrie drapelul la scara blocului în care locuiesc.

Alţii nu au nici măcar vreun asemenea moment în program, pentru că nu fac nimic "special" de 1 Decembrie.

Contactaţi de MEDIAFAX, politicieni din toate partidele au precizat ce program au pentru miercuri şi ce le urează românilor de ziua lor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că întâmpină ziua de 1 Decembrie cu foarte multă speranţă şi încredere. "Îmi doresc din tot sufletul ca România să depăşească această perioadă de criză la nivel economic, care generează şi o criză la nivel social şi, din păcate, şi una la nivel politic", a spus ea.

Ce le urează Anastase românilor? "Să dea Dumnezeu ca în fiecare casă să fie linişte şi bunăstare şi să dea Dumnezeu României să treacă peste această perioadă de criză", a afirmat ea.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că de Ziua Naţională a României participă la manifestările organizate la Galaţi, în colegiul său.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), arborează, în fiecare 1 Decembrie, la scara blocului în care locuieşte, împreună cu un vecin maghiar, drapelele României şi al Uniunii Europene. "La mine, la bloc, la scară, eu cu un vecin care este maghiar am montat suporţi pentru două drapele şi arborăm de Ziua Naţională drapelul României şi al Uniunii Europene. Nu eu îl arborez, ci maghiarul, că lui i-am dat drapelele în grijă", a relatat senatorul. El a adăugat că nu îi înţelege pe românii cărora le este jenă să arboreze drapelul de Ziua Naţională.

Mihail Hărdău a spus că, în pofida unor declaraţii, românii au relaţii de bună convieţuire cu maghiarii, el arătând că, de exemplu, cei mai buni prieteni ai săi din copilărie sunt doi maghiari.

El a precizat că se mândreşte că este român, precum şi cu lucrurile făcute în România. "Eu am avut Dacia. Întotdeauna am lăudat Dacia 1300 şi lumea râdea de mine. Românilor le este jenă să spună că sunt români, ceea ce este o greşeală fundamentală", a conchis democrat-liberalul.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a precizat că va merge în colegiul său din Bucureşti. "Avem mici acţiuni în colegiile noastre. Dacă timpul îmi permite, voi merge şi la parada militară", a adăugat Sulfina Barbu.

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a precizat că se va afla la Sibiu, alături de premierul Emil Boc.

"Ca parlamentar de Sibiu, de 1 Decembrie voi fi la Sibiu, alături de premierul Emil Boc, la inaugurarea centurii ocolitoare a oraşului. Cred că este cel mai bun eveniment de ziua naţională", a precizat Turcan.

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, este aşteptat să asiste şi la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucureşti.

Tot la parada din Capitală vor asista şi lideri ai PSD şi UNPR, între care preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, va participa la evenimentele oficiale de la Bucureşti, inclusiv la parada militară şi depunerea de coroane de la Arcul de Triumf.

"1 Decembrie este ziua noastră naţională, care a marcat un moment crucial în istoria României, unirea principatelor într-un stat naţional. Dacă în vestul Europei formarea statelor naţionale s-a petrecut în secolul al XIX-lea, în această parte a Europei acest lucru a avut loc abia după primul război mondial, de aici şi rămânerea în urmă a României, sub aspect social, politic şi economic. Dar a fost un moment crucial pe care trebuie să îl consemnăm şi să îl sărbătorim ca zi naţională", a declarat Ion Iliescu.

Pe de altă parte, fostul şef al statului a apreciat că declaraţiile liderului UDMR, Marko Bela, că maghiarii au trăit acest moment "ca o pierdere, pierzându-şi statalitatea de până atunci", exprimă sentimente de naţiune dominantă, care nu au de-a face deloc cu spiritul democratic.

"Este greşit, şi maghiarii abia atunci (în 1918) s-au format ca stat naţional. Abia atunci s-a constituit statul naţional maghiar, pentru că până atunci exista imperiul austro-ungar, unde naţiunea maghiară, deşi minoritară, avea o atitudine dominantă. Deci, inclusiv Ungaria a devenit atunci stat naţional. Altminteri, declaraţia lui Marko Bela exprimă sentimente de naţiune dominantă care nu au de-a face deloc cu spiritul democratic şi cu spiritul de convieţuire reciprocă", a spus Iliescu.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat însă că, în pofida diferenţelor de opinie privind semnificaţia zilei de 1 Decembrie, UDMR manifestă respect pentru sărbătoarea naţională a românilor. "Ştiţi punctul nostru de vedere - respect reciproc pentru sărbătorile naţionale", a precizat Kelemen.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, va participa la manifestările organizate la Alba Iulia.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va asista la manifestările organizate în judeţul Teleorman.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, şi preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, vor fi prezenţi la parada militară din centrul Bucureştiului.

Marian Sârbu le urează românilor speranţă şi sănătate. "Le doresc românilor, de Ziua Naţională, speranţă şi multă sănătate", a precizat el.

Fostul ministru al Apărării, liberalul Teodor Meleşcanu, va petrece Ziua Naţională la Ploieşti şi Vălenii de Munte. "De Ziua Naţională mă duc la Ploieşti şi la Vălenii de Munte, în circumscripţia mea electorală. La Ploieşti voi participa la o ceremonie de depunere de coroane şi la o paradă, iar la Vălenii de Munte la o depunere de coroane", a precizat Meleşcanu.

Liberalul a menţionat că le doreşte românilor ca de Ziua Naţională să aibă puterea să fie uniţi şi să treacă peste probleme, aşa cum au mai făcut de-a lungul istoriei.

"Le doresc românilor ca ziua de 1 Decembrie să-i adune laolaltă şi să le dea puterea să treacă peste problemele actuale. Vreau să le reamintesc că România a mai fost în situaţii grele şi altădată, iar românii au reuşit să treacă peste aceste probleme. Le urez românilor «La mulţi ani!» şi să fie uniţi", a spus senatorul PNL.

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a precizat că le doreşte românilor să depăşească aceste vremuri şi să aibă încredere că mai există oameni care le fac mai mult bine.

"României îi urez viaţă lungă în spaţiul pe care şi l-a creat, iar românilor le urez să depăşească aceste vremuri întunecate, să aibă încredere că în ţara lor există oameni care o respectă, care o iubesc şi care fac mai mult bine fiecăruia dintre noi", a spus europarlamentarul PNL. În ceea ce priveşte programul de Ziua Naţională, Nicolai a menţionat că va organiza, împreună cu Cristian Buşoi (PNL) şi Marian-Jean Marinescu (PDL), "Conferinţa Cantemir" la Bruxelles, Cantemir fiind personalitatea europeană cea mai pregnantă a României, iar acest an fiind declarat de UNESCO - Anul Cantemir. De asemenea, Nicolai va participa la sărbătorirea Zilei Naţionale la Ambasada României de la Bruxelles.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le urează românilor "sănătate, răbdare şi demnitate", dar nu are niciun program pentru 1 Decembrie.

"Nu am un program special, sunt în Bucureşti", a declarat Crin Antonescu, precizând că nu crede că va fi prezent la vreo paradă.

Florin Ciolac, Nicoleta Nicolae, Alina Novăceanu, Eliana Rădulescu, Emma Toader 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politicienii fac urări românilor de 1 Decembrie şi participă la momente festive.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Politicienii fac urări românilor de 1 Decembrie şi participă la momente festive0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei