Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 nov 2010 - Anul XV, nr. 281 (4572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consumatorii români vor plăti 10 mld. euro până în 2020 pentru sprijinirea energiilor regenerabile

Luni, 29 Noiembrie 2010 (14:14:53)

Consumatorii români vor suporta costuri suplimentare de 10 miliarde euro pentru sprijinirea energiilor regenerabile până în 2020, pentru care România s-a angajat în faţa CE, sumă aferentă unei majorări cu până la 30% a preţului final la electricitate, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director în ANRE.

"Până în 2020, un procent de 24% din energie trebuie să fie din surse regenerabile, inclusiv energia termică. Pentru acest procent, pe partea de electricitate, trebuie să avem cam 40% din energie produsă din surse regenerabile, faţă de nivelul actual de 27%. Automat, aceste măsuri vor aduce o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce ne doare este că bugetul este de peste 10 miliarde euro, (sume - n.r.) care vor fi plătite de consumatorul român pentru sprijinirea acestor energii", a afirmat Bege la un seminar pe teme de energie organizat de revista Business Magazin.

Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul energiei electrice va creşte cu 2,5 euro până la 33 euro pe MWh până în 2017, a afirmat Bege, care deţine funcţia de director al departamentului de reglementare în eficienţă energetică din Autoritate.

"Chiar dacă nu vor fi 33 euro pe MWh, conform calculelor ANRE efectul în preţ tot va fi de 25% sau 30% faţă de preţul actual al energiei. Trebuie să fim conştienţi că în România consumatorul are o limită de suportabilitate. O creştere de 30% a preţului este foarte mare", a continuat Bege.

Legislaţia care are ca scop sprijinirea producţiei de energie electrică din surse regenerabile nu va fi finalizată mai devreme de aprilie-mai 2011, deoarece procedurile Comisiei Europene sunt foarte birocratice, potrivit reprezentantului ANRE.

"Nu cred că mai devreme de aprilie - mai 2011 vom putea porni această schemă de sprijin, pentru că procedura Comisiei Europene este foarte birocratică, am răspuns deja la câteva zeci de întrebări ale CE şi nu cred că am ajuns la final", a mai spus Bege, adăugând că legislaţia în domeniu are unele "probleme".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumatorii români vor plăti 10 mld. euro până în 2020 pentru sprijinirea energiilor regenerabile.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumatorii români vor plăti 10 mld. euro până în 2020 pentru sprijinirea energiilor regenerabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei