Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 nov 2010 - Anul XV, nr. 275 (4566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final

Luni, 22 Noiembrie 2010 (13:55:59)

Ştefan Badea, partenerul de afaceri al lui Cătălin Chelu, i-a propus, în 9 noiembrie, secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final", sumele fiind consemnate pe o hârtie, fără a se discuta despre ele.

"Chiar din primele secunde ale întâlnirii (care a avut loc în biroul secretarului de stat, n.r.), Badea Ştefan i-a solicitat denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin o coală de hârtie şi un pix, iar ulterior a consemnat olograf următoarele menţiuni: «500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final» (înscris care a fost ridicat şi ataşat la dosar). Pe aceeaşi coală de hârtie, pentru a evidenţia totalul acestor sume, denunţătorul Fătuloiu Dan Valentin a consemnat olograf, în partea dreaptă a datelor scrise de inculat, că este vorba despre «1.000.000 EU»", se arată în referatul cu propunerea de arestare a lui Cătălin Chelu şi a celor trei complici ai săi.

Conform cronologiei evenimentelor care fac obiectul dosarului "mită la MAI", fiul secretarului de stat, Alexandru Fătuloiu, s-a întâlnit în 20 august cu Ştefan Badea şi Antonel Bunu, doi dintre apropiaţii lui Cătălin Chelu, discuţia fiind înregistrată ambiental.

Potrivit convorbirilor, Alexandru Fătuloiu i-a dat lui Antonel Bunu numărul de telefon al tatălui său, pentru a fi transmis mai departe omului de afaceri Cătălin Chelu, "urmând ca pe viitor discuţiile referitoare la intervenţiile pentru facilitarea soluţionării favorabile a unor dosare" să fie purtate numai de Dan Fătuloiu cu Chelu.

În acest context, Antonel Bunu şi-a exprimat neîncrederea faţă de discreţia lui Cătălin Chelu, spunând că "e prost de gură", dar a acceptat totuşi ca discuţiile legate de ce urma să obţină să fie purtate de Chelu cu Dan Fătuloiu.

Totuşi, Bunu a cerut ca Dan Fătuloiu "să nu abordeze subiectul privitor la folosul oferit cu titlu de mită, afirmând că acest lucru reprezintă sarcina sa".

"În acest sens, Bunu Antonel a precizat: «Eu sunt de acord să mă onorez, chiar şi în avans, nu-i problemă asta, sunt solvabil, adică nu mi-e teamă de eşecuri sau de nerealizări», menţionâd şi că: «Eu, de săptămâna viitoare, cu Ştefan (Badea, n.r.), ne apucăm de treabă»", se consemnează în documentul citat.

Ulterior, a mai avut loc o serie de discuţii între toate părţile implicate, până la data de 9 noiembrie, când în discuţia dintre Badea şi Dan Fătuloiu s-a precizat exact suma totală propusă ca mită secretarului de stat.

"Badea Ştefan a explicat că s-a stabilit să fie dată denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin suma totală de 1.000.0000 de euro, urmând ca o primă tranşă de 50.000 de euro să îi fie remisă în numerar, o a doua tranşă, de 300.000 de euro, prin intermediul denunţătorului Fătuloiu Alexandru, adică sub aparenţa unei afaceri care să fie derulată prin societatea acestuia, iar o a treia tranşă, de 200.000 de euro să fie dată tot în numerar, după obţinerea soluţionării favorabile a dosarelor în care sunt cercetaţi Chelu Cătălin şi apropiaţii acestuia", se arată în actul DNA.

Dan Fătuloiu i-a cerut lui Badea ca fiul său, Alexandru Fătuloiu, să nu fie implicat în modul în care vor fi remişi banii.

Totodată, Dan Fătuloiu i-a precizat lui Ştefan Badea că vrea să discute problema implicării sale, precum şi despre mita care îi era oferită cu omul de afaceri Cătălin Chelu. Badea i-a spus secretarului de stat că lui Cătălin Chelu îi este frică de o eventuală "capcană", ceeea ce face dificilă organizarea unei întâlniri.

Ştefan Badea a mai spus că omul de afaceri Cătălin Chelu nu trebuie să ştie despre întreaga sumă ce îi va fi dată lui Dan Fătuloiu, ci doar despre prima tranşă, care reprezintă suma de 500.000 de euro, în numerar.

Fătuloiu l-a întrebat pe Badea dacă îşi opreşte şi el o parte din cei un milion de euro, iar acesta i-a confirmat că îi va reveni şi lui o parte, fără a precizat despre ce sumă este vorba.

Ulterior, Badea a plecat, revenind însă în biroul secretarului de stat împreună cu Gabriel Constantinescu, un alt apropiat al lui Chelu.

Dan Fătuloiu le-a arătat acestora lista cu dosarele în care se fac cercetări faţă de Cătălin Chelu şi de alte persoane apropiate acestora, între care şi Gabriel Constantinescu.

Constantinescu a constatat că este "vizat în mai multe dosare penale decât cele despre care avea cunoştinţă".

"Denunţătorul (Dan Fătuloiu, n.r.) i-a întrebat pe cei doi care dintre acele dosare doreau să fie soluţionate favorabil cu prioritate, iar Badea Ştefan a răspuns că toate, iar Constantinescu Gabriel a adăugat că este interesat ca Fătuloiu Dan să se implice pentru facilitarea soluţiorii favorabile în special a dosarelor care sunt instrumentate de DIICOT", se mai arată în referatul cu propunerea de arestare.

În aceeaşi discuţie s-a precizat că suma de 500.000 de euro îi va fi dată lui Dan Fătuloiu în cursul lunii noiembrie. Mai mult, Ştefan Badea a subliniat că restul sumei de bani promisă va fi dată în modalitatea prezentată de el, "menţionând şi că se va ajunge 700.000 - 800.000 de euro".

Dan Fătuloiu a insistat ca banii să fie daţi direct de Chelu. Astfel, în seara de 12 noiembrie, în jurul orei 21.00, Dan Fătuloiu s-a întâlnit în biroul său de la MAI cu Ştefan Badea, care i-a transmis că afară este Cătălin Chelu, precizând că omului de afaceri îi este teamă să poarte discuţia în acel loc deoarece convorbirea ar putea fi înregistrată.

S-a cerut ca întâlnirea să aibă loc în altă parte, dar pentru că Dan Fătuloiu a refuzat, Badea a plecat din birou, iar după 15 minute a revenit însoţit de Cătălin Chelu şi Gabriel Constantinescu.

Cătălin Chelu a pus în funcţiune un dispozitiv de bruiaj, pentru împiedicarea unei eventuale înregistrări.

Dan Fătuloiu l-a întrebat pe Chelu de ce nu l-a contacat pe telefonul pe care l-a transmis prin intermediul fiului său, omul de afaceri eschivându-se în a da un răspuns.

Omul de afaceri Cătălin Chelu i-a mai spus lui Fătuloiu că a aflat că provin din aceeaşi zonă a ţării, afirmând "că nu este interesat în mod deosebit de acele dosare penale, însă este deranjat de măsurile dispuse de denunţător, în calitate de secretar de stat, pentru impulsionarea ritmului anchetei şi conexarea unora dintre cauze".

Totodată, Chelu a precizat că în cazul în care va fi chemat pentru audiere în vreunul din dosarele penale, "va da în vileag, folosindu-se şi de mass-media, încercările eşuate ale denunţătorului (Dan Fătuloiu, n.r.) de a-l fi ajutat pe Vasîi Gheorghe să câştige licitaţia de preluare a pachetului majoritar de acţiuni la SC Alprom SA Piteşti.

Fătuloiu a negat implicarea în cele susţinute de Chelu, precizând că măsurile dispuse de el ca secretar de stat nu l-au vizat în mod special pe Chelu, întrucât s-a procedat la fel şi în cazul unor alte dosare penale, care se referă la acelaşi gen de infracţiuni.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost arestaţi, duminică dimineaţă, de Tribunalul Bucureşti.

Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei în timp ce Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea sunt cercetaţi pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei